Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark R.

25-04-2021 09:31

Meneer R.,

Uw vice-premier Hugo de J. kreeg gisteren een brief van veertien Brabantse IC-artsen.

Omdat De J. met zijn mannetjesmakers op pad was om ergens in het land te poseren voor de dagelijkse onaniefoto zonder mondkapje, acht ik de kans klein dat hij die brief gelezen heeft.

Daarom moet u ‘m er misschien even op wijzen als jullie elkaar in de fietsenstalling bij het Catshuis treffen.

De boodschap van die Brabantse artsen is namelijk: er gaan op korte termijn dooien vallen op de IC’s. Éxtra dooien. Onnodige dooien. Er gaan mensen overlijden omdat er geen bed voor ze was.

Code Zwart.

Het ministerie van De J. heeft (nog?) geen gelikt promotiefilmpje gemaakt over wat Code Zwart inhoudt, maar bottom line is het heel simpel.

Stel: er is nog maar één leeg IC-bed in heel Nederland en er zijn twee patiënten.

Stel: die twee hebben medisch gezien evenveel kans om binnen dezelfde tijd de IC levend te verlaten.

Dan krijgt de patiënt die de minste ‘levensfases heeft doorlopen’ het bed. In gewoon Nederlands: de jongste. Is de jongste 39, dan gaat die van 41 de kist in.

En als beide patiënten in dezelfde leeftijdscategorie zitten?

Dan wordt er… geloot. Door een machine, die wij hier in Eesterga gekscherend ‘de Pia Dijkstra’ noemen.

Dat we in die situatie zijn gekomen, heeft twee oorzaken.

Oorzaak 1: u.

Toen u in 2010 aantrad als minister-president, had Nederland 2800 IC-bedden. Toen de corona-pandemie uitbrak, had Nederland daar minder dan de helft van over.

Oorzaak 2: Hugo de J..

Sinds Hugo de J. verantwoordelijk werd voor de aanpak van de pandemie ging hij de fout in met: beschermingsmiddelen, testen, bron- en contactonderzoek en vaccineren. Kortom: alles. Clowntje Clusterfuck is allesbehalve een eretitel. Vraag een Nederlandse nieuwsvolger wat Hugo de J. wél goed deed en het antwoord luidt: poseren.

Hugo de J. en u hebben afgelopen week voor het eerst een advies van het OMT naast jullie neergelegd. Woensdag gaan ‘we’ versoepelen. Terwijl de cijfers daar géén aanleiding toe geven, want de norm die jullie zélf hadden vastgesteld voor versoepeling is nog niet gehaald.

De makke schapen in de Tweede Kamer gingen daar uiteraard in ruime meerderheid mee akkoord, eentje zelfs juichend, want die wilden in hun twee weken durende mei-vakantie wél op een terras kunnen zitten natuurlijk.

U noemde die beslissing zelf “spannend”.

Spannend.

Wat een raar woord.

Als die Brabantse artsen gelijk krijgen en het wordt Code Zwart, dan gaan er door jullie beslissing de komende weken éxtra doden vallen. Dat is niet ‘spannend’, dat is ‘Haags Roulette’.

Dan zijn Hugo de J. en u daarvoor de twee hoofdverantwoordelijken.

Dan hebben jullie bloed aan je handen.

Ik heb wel wat ‘radicale ideeën’ over wat er dan met jullie moet gebeuren.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor op het volgende feestje van de boys in Jan Driessens Vondelpark-villa.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.