Politiek

Notulen ministerraad – Kajsa Ollongren en Sigrid Kaag waren het niet eens over rol Kamer in toeslagenaffaire

26-04-2021 20:23

Mark Rutte en Wopke Hoekstra in de ministerraad.

VVD, CDA, D66 en CU hielden informatie over de toeslagenaffaire doelbewust achter voor de Tweede Kamer, zo bleek vorige week. De notulen van de ministerraad die doorgaans geheim zijn, werden maandagavond na een toezegging van Mark Rutte openbaar. Pikant detail uit de notulen: De D66’ers in het kabinet Menno Snel, Wouter Koolmees en Kajsa Ollongren beklaagden zich over het optreden van sommige Kamerleden in de coalitie. Sigrid Kaag had als enige D66’er daar minder moeite mee: niks mis met openlijk tegen het kabinet afzetten. Desondanks voerde het kabinet druk uit op Kamerleden Plus: the smoking gun(s) over het niet volledig informeren van de Tweede Kamer. Kaag was overigens bij al die vergaderingen.

De ministerraad van vrijdag 12 juli 2019:

Wel werd er druk uitgevoerd op Kamerleden uit de coalitie. Mark Rutte over de rol van partijgenote Helma Lodders (en kort over de oproep van Pieter Omtzigt dat Rutte zelf het dossier ter hand zou nemen en chefsache maken):

De befaamde ‘sensibiliseren’-quote van Wopke Hoekstra is nu ook boven water:

Maar dan de hoofdvraag: heeft het kabinet bewust de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd? Het heeft er alle schijn van als het gaat over een feitenrelaas waar Omtzigt naar heeft gevraagd. Uit de vergadering van vrijdag 15 november 2019:

En dan op vrijdag 29 november gebeurt hetzelfde (met een mooie exit van de minister-president)

De volgende maand gebeurde dit.

Kwestie wordt donderdag in de Tweede Kamer vervolgd.