Chris Aalberts – Geert Wilders en Thierry Baudet lachen JA21 inmiddels in het gezicht uit 

28-04-2021 17:04

Campagnebeeld van JA21.

Nieuws van JA21. We zien Europarlementariër Rob Rooken voor de achterkant van het Europees Parlement staan. Vroeger was Rob partijbestuurder van Forum voor Democratie, maar eind vorig jaar ontdekte hij na jarenlange samenwerking dat Thierry Baudet een extremist is. Weg was Rob, die zich aansloot bij de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga: JA21. In het Europees Parlement kreeg FvD een nieuwe naam en toen kon Rob gewoon verder met waar hij mee bezig was, namelijk: niets doen. Laten we luisteren naar de woorden van Rob:

‘Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd is het wel het gemak waarmee overheden zoals de EU, fundamentele vrijheden kunnen inperken. En in deze eindfase doet de EU met het Digital Green Certificate (DGC) daar nog een schepje bovenop! Het fundamentele burgerrecht om vrij te reizen tussen de lidstaten wordt drastisch ingeperkt. Het wordt gekoppeld aan uw medische status. Geen vaccinatie, geen test, dat betekent geen toegang. Het is feitelijk een beperking die aan u wordt verkocht als een extra vrijheid. Maar het resultaat is discriminatie van mensen die zich niet kunnen of willen laten testen of vaccineren.’

Je kunt veel van Thierry Baudet zeggen, maar hij is in ieder geval consequent. Als je het een probleem vindt dat er migranten naar Nederland komen, moet je nadenken hoe die de grenzen passeren. Een van de antwoorden is: de grenzen staan open want Nederland is onderdeel van de EU. Hier hebben burgers door Schengen de vrijheid naar andere EU-landen te gaan en vice versa. In het uiterst eurofiele Europees Parlement – waar Rob al bijna twee jaar in zit – zijn ze daar heel trots op. Baudet vindt die open grenzen een gruwel en daar kunnen we ons allemaal wel wat bij voorstellen: zo komen er inderdaad allerlei migranten binnen.

Niet zo gek dus dat Forum – ook in de tijd dat Rob nog partijbestuurder was – altijd voor dichte grenzen en grenscontroles was. JA21 is daar ook voor, als we tenminste het verkiezingsprogramma mogen geloven. We lezen op pagina 69:

‘Een herziening van het Verdrag van Schengen [is] noodzakelijk. Het moet voor EU-lidstaten weer mogelijk zijn om – desnoods in samenwerking met gelijkgestemde buurlanden – naar eigen inzicht grenscontroles in te voeren.’ Op pagina 14 wil JA21 ‘mobiele grenscontroles’ om te komen tot een ‘doeltreffender aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit en grensoverschrijdend terrorisme.’

Je zou bijna zeggen: corona is voor JA21 een feest, want daardoor hebben landen soms kortere of langere tijd hun grenzen gesloten of in ieder geval mensen aangemoedigd om de grenzen niet meer te passeren. Een vaccinatiepaspoort doet grotendeels hetzelfde: het is een rem op grensoverschrijdend verkeer, zeker als die vaccinatiepaspoorten ook echt worden gecontroleerd. Dan worden er voor het eerst in decennia mensen bij de grens teruggestuurd omdat ze niet het juiste papiertje bij zich hebben. Een mooi begin in de richting van de zo vurig door JA21 gewenste grenscontroles en herwonnen soevereiniteit. Niet ideaal, wel een begin.

Toch is Rob opeens als een blad aan een boom gedraaid: hij vindt nu dat ‘het fundamentele burgerrecht om vrij te reizen tussen de lidstaten’ drastisch wordt ingeperkt. Goed gezien van Rob en helemaal in lijn met wat JA21 een maand geleden nog bepleitte in het eigen verkiezingsprogramma, maar nu vindt Rob dit opeens een slecht in plaats van een goed idee. Zou het kunnen dat de nieuwe Joost & Annabel-partij geen uitgangspunten heeft en maar wat roept naar gelang het in een bepaalde situatie wel aardig klinkt? Zou het kunnen dat je in het Europees Parlement niets kunt bereiken als je de ene dag A en de volgende dag B roept? Zou het kunnen dat geen collega je dan nog vertrouwt?

De politici van JA21 kwamen er bij Forum tamelijk laat achter dat Baudet een extremist is, maar beter laat dan nooit, zou je zeggen. Hun belofte is tweeledig: JA21 houdt het netjes en de partij gaat echt beleid veranderen, een doel wat bij Forum helemaal uit beeld is geraakt. Vooralsnog heeft het er echter alle schijn van dat JA21 precies hetzelfde doet als Forum: dingen roepen omdat ze goed klinken en niet kijken of dat wat oplevert. JA21 heeft ‘resultaten bereiken’ als mooie marketingboodschap in de markt gezet vanuit de aanname dat kiezers toch te stom zijn om erdoorheen te prikken.

Juist op dit punt willen Geert Wilders en Thierry Baudet die domme kiezers vast wel een handje helpen.