Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: 42% van de kiezers wil snel weer nieuwe verkiezingen

02-05-2021 10:15

Het Torentje. © pixabay

De peiling van politieke voorkeur van deze week is gelijk aan die van de vorige week. VVD, D66 en CDA verliezen samen 7 zetels t.o.v. zes weken geleden. JA21 staat op 3 zetels winst en Volt op 2.

Als we naar de voorkeuren voor regeringscombinaties kijken en daarbij ook de positie van Mark Rutte mee in beschouwing nemen dan lijkt zich, althans vanuit de voorkeuren van de kiezers, een onontwarbare knoop voor te doen.

Aan de kiezers is gevraagd naar welke regeringscombinatie de voorkeur uitgaat als men moet kiezen tussen de varianten, die nu nog haalbaar lijken. Dan zien we dit resultaat:

De combinatie VVD, D66, CDA, JA21 wordt het meest genoemd, maar dan toch nog slechts door 20% van de kiezers. En de kiezers van D66 hebben maar voor 6% een voorkeur voor deze combinatie. Bij elke andere combinatie zien we vergelijkbare patronen. Als D66-kiezers wel wat hoger scoren, zoals met GroenLinks of PvdA, dan scoren die bij VVD- en CDA-kiezers laag.

Om alles nog een stap extra gecompliceerd te maken zien we dat nogal wat kiezers aangeven dat ze Mark Rutte niet als premier wensen van het nieuwe kabinet.