Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Thierry Baudet

04-05-2021 09:31


Beste Thierry,

NRC Handelsblad ruikt weer bloed.

Je herinnert je vast de eerste keer nog.

Het was op 6 mei 2002.

De hoofdredactie van de krant vond dat het, na de dodenherdenking en bevrijdingsdag, bij uitstek het moment was voor morele bezinning op vragen van goed en kwaad.

Het hoofdredactioneel commentaar begon die dag met de volgende tekst:

“Staat straks Fortuyn als premier met een krans op de Dam, de man die de islam ‘achterlijk’ vindt en de mensen uit Marokko en Turkije niet behorend tot ‘de moderniteit’? Deze dagen symboliseren de heroprichting van het vrije Nederland, waar je mag zeggen wat je wilt, geloven wat je wilt, ongeacht huidskleur, ras of nationaliteit. Het is de trots van Nederland dat we hier juist niet de ene cultuur beter vinden dan de andere. Dat we hier mensen gelijk behandelen in een open samenleving. Dat we ons hier de xenofoben en racisten van het lijf wensen te houden. Het is een grote schande dat we zestig jaar na dato een politicus in ons midden daaraan moeten herinneren.”

De (middag)krant was nog niet eens overal op de mat geploft of Volkert van der Graaf bediende de hoofdredactie van NRC Handelsblad met vijf kogels uit zijn Star Firestar M-43 op haar wenken.

Dat wapen ligt nu in het Rijksmuseum.

Nog net niet in een vitrine…

 

Vandaag wacht NRC Handelsblad niet eens tot ná de dodenherdenking en bevrijdingsdag voor een morele bezinning op vragen van goed en kwaad.

Vandaag schrijft Tom-Jan Meeus in zijn rubriek over het Kamerlid B. van de partij FvD.

Dat ben jij.

Hij noteerde de volgende tekst over jou en je malle 4 en 5 mei-actie:

“En je kunt blijven zeggen: zwijg het dood. Maar dat is een nederlaag voor de democratie, alsof argumenten geen waarde meer hebben. Misschien moet men het omgekeerde doen: maak het groot. Stel een grens. Kies de aanval. Trakteer de heer B. op tegenmacht. Echte tegenmacht. Macht die erop uit is hem te breken.”

Daar staat natuurlijk níet dat Meeus vindt dat jij moet worden aangevallen.

Daar staat natuurlijk níet dat Meeus vindt dat jij op échte tegenmacht moet worden getrakteerd.

En daar staat natuurlijk ook níet dat Meeus vindt dat jij gebroken moet worden.

Althans: hij bedoelde dat niet letterlijk.

Zal hij met dat uitgestreken smoelwerk van ‘m bij De Vooravond, Op1 en alle andere programma’s van de Publieke Omroep die hem een podium geven bezweren als er een nieuwe Volkert van der Graaf opstaat.

Het is een patroon.

Overigens ben ik van mening dat iemand die samenwerkt met wappiesekteleider Willem Engel en die de vrijheidsbeperkende maatregelen in de coronacrisis vergelijkt met die in de Tweede Wereldoorlog toe is aan morele herbezinning.

Maar dat terzijde.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Kun je wel gebruiken :-)

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Backme of via mevrouw Dijkgraaf.