Portemonnee

Huurrecht: wanneer mag je in een woning blijven wonen als de huurder overleden is?

11-05-2021 17:35

Een 'eigen huis' voor starters, vanaf 985.500 k.k.

Bij overlijden van een huurder hebben personen die bij de huurder inwoonden soms het recht de huurovereenkomst voort te zetten. Zij kunnen dan in het gehuurde blijven wonen.

Medehuurder

Een medehuurder heeft altijd het recht op voortzetting van de huurovereenkomst. De echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder wordt van rechtswege medehuurder. Ook is sprake van medehuurderschap als de verhuurder een verzoek daartoe heeft goedgekeurd.

Voorzetting huur na overlijden huurder

Ook als geen sprake is van medehuurderschap heeft een medebewoner in sommige gevallen het recht op voortzetting van de huur als de huurder zelf is overleden.

Indien die medebewoner zijn hoofdverblijf in het gehuurde heeft, heeft hij in ieder geval het recht de huur gedurende zes maanden na het overlijden van de huurder voort te zetten.

Overlijden huurder: voortzetting huurovereenkomst na 6 maanden

Binnen deze termijn van 6 maanden na het overlijden van de huurder kan de medebewoner een verzoek tot voorzetting van de huurovereenkomst indienen bij de verhuurder. Dat verzoek moet worden toegewezen als sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding.

Dit komt vaak voor bij meerderjarige kinderen die samenleefden met hun overleden ouder(s). Maar alleen het feit dat een kind (nog) bij zijn ouder(s) inwoont, is niet voldoende om een gemeenschappelijke duurzame huishouding aan te tonen.

 

Lees verder op LSHLegal.nl

 

Lees ook: Betaling van huur gedurende de coronacrisis

Lees ook: Onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst bij ontslag

Lees ook: 4 tips voor het opstellen van algemene voorwaarden