Achtergrond

Opiniepeiling Maurice de Hond: Forum voor Democratie halveert na opstappen Van Haga

16-05-2021 09:50

Freek Jansen, videostill Danny's Wereld, © VPRO

Bij de peiling van deze week zien we dat de aanhang van FVD halveert t.o.v. de vorige week. Het uit de fractie stappen van Van Haga en twee anderen, blijkt ook onder het electoraat van deze partij tot een duidelijke tweedeling te hebben geleid.

Naast FVD staat ook het CDA er niet gunstig voor. Die partij verliest ook 4 zetels. Dat is trouwens al een maand het geval. Die 8 zetels verlies komen vooral bij de kleinere partijen terecht. JA21 en Volt winnen er samen 5.

Daarbij zien we dat de BoerBurgerBeweging/Caroline van der Plas steeds meer aan populariteit wint en nu op 3 zetels staat. Ook BIJ1 doet het goed onder het elecoraat. Na Ja21 en Volt zien we ook dat deze kleine partijen zich onder de huidige politieke omstandigheden goed in de kijker kunnen spelen.

We hebben dus inmiddels 10 partijen met 2 tot 7 zetels in deze peiling, gemiddeld met ruim drie zetels. Weer een bewijs van de verdere versplintering van het Nederlandse electoraat.

Geleidelijk zie je de weerstand tegen Mark Rutte als leider van een nieuw kabinet afnemen. Had 1 maand geleden nog 34 procent geen bezwaar tegen Rutte als premier van het volgende kabinet. Dat is nu 39 procent. Maar toch zie je buiten de VVD bij geen enkele andere partij een score van meer dan 50 procent van de mensen die geen bezwaar hebben als Rutte weer premier wordt.