Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan links Nederland

20-05-2021 09:31

Beste mensen,

Jullie hebben me gisteren tóch weer verrast.

Neem, Sylvana Simons van BIJ1.

Wie haar de afgelopen weken in de Tweede Kamer bezig zag, kreeg zowaar respect voor haar. Niet één keer te laat op het appèl, prachtige kleding (eat that, Peter Kwint) en scherp in zo scherp in de debatten dat ze ondanks haar slechts ene zetel toch premier Mark Rutte tot openbaar stampvoetertjesgedrag wist te verleiden.

Ik ging zelfs al een beetje hopen dat ze dat malle verkiezingsprogamma van BIJ1 na de verkiezingen in de prullenbak had gemieterd en gewoon een goede volksvertegenwoordiger voor iedereen wilde zijn.

Maar ja, dan dient ze gisteren in de Tweede Kamer zo’n ‘Kauft nicht bei Juden’-motie in en is alle goodwill in één keer verdwenen…

Of wat te denken van Jasper van Dijk van de SP?

 

De SP heeft dankzij het optreden van de onvermoeibare Renske Leijten in de Toeslagenaffaire van links tot en met rechts bergen sympathie gewonnen. Daarnaast is de SP, in tegenstelling tot de naar regeringsmacht hunkerende PvdA en GroenLinks, consequent in de stelling dat de Rutte-doctrine onder Mark Rutte niet verdwijnt en dat er dus niet met de opperpinokkio kan worden samengewerkt in een volgend kabinet.

Maar ja, dan komt zo’n Jasper van Dijk in de Tweede Kamer vertellen dat we de moordaanslagen (en wat dies meer zij) van de Moslimbroederschap-dochter Hamas moeten vergelijken met de schelmenstreken van Pietje Bell. Het ergste wat deze Pietje ooit geflikt heeft, is wel het verwijderen van een wrat van de neus van zijn tante Cato.

Over de hedendaagse Pietje Bell schreef NRC Handelsblad in 2017: “Zo’n Pietje Bell is iemand die de boel eens lekker opschudt, iemand die zijn eigen pad uitstippelt en de regels misschien niet per se aan zijn laars lapt maar wel probeert in hoeverre ze meegeven – hoe dan ook iemand met een hart van goud.”

Ja, daar kun je het door Iran gesponsorde Hamas, dat sinds 2015 door onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten als ‘terroristische organisatie’ wordt gezien, inderdaad mee vergelijken.

Als je een antisemiet bent.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Dat Sigrid Kaag (D66) de sponsoring aan de Palestijnse club die de moord op het 17-jarige Israëlische meisje Rhina Shnerb financierde juist nú heeft hervat, laten we maar even voor wat het is. Iemand die haar huwelijk met een lid van het kabinet van Yasser Arafat voor haar werkgever, het ministerie van Buitenlandse Zaken, verzwijgt, is immers tot alles in staat.

Twee andere linkse partijen die gisteren niet verrasten, waren GroenLinks en de VVD.

Het clubje van Jesse Klaver, GroenLinks, is tenminste consequent.

Een Moslimbroederschap-meisje op de lijst.

En een voorzitter van de jongerenorganisatie DWARS (Sabine Scharwachter) die de Joodse inwoners van Israël uit het land wil verdrijven (en haar tweets daarover stilletjes verwijdert).

En de VVD?

Die heeft in Dilan Yesilgöz een Kamerlid dat bij kleine incidenten rond Joden overal rondkakelt dat antisemitisme “keihard moet worden aangepakt” (om vervolgens haar hond te gaan uitlaten), maar dat zwijgt als het graf zodra beoogde coalitiegenoten zoals GroenLinks hun ware, antisemitische, aard tonen.

Want ze moet “Mark” niet voor de voeten lopen met principes natuurlijk.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje voor op jullie nachtkastje.

PS2. Me nieuwe Nieuwsbrief is uit!

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Backme of via mevrouw Dijkgraaf.