Chris Aalberts – Felicitaties voor het CDA: na Brabant is jullie morele leegte duidelijker dan ooit 

21-05-2021 12:59

Forum voor Democratie-banieren. (Foto: Chris Aalberts)

Je hoeft niet in horoscopen en tarotkaarten te geloven om de toekomst te kunnen voorspellen. Toen vorig jaar in Noord-Brabant een coalitie van VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant aantrad, voelde je aan alles dat dat nooit goed kon aflopen. Iedere leek kon zien aankomen dat dit een recept voor ellende was. Wopke Hoekstra werd zelfs door de voormalige FvD-top gewaarschuwd, maar men was ziende blind en horende doof. Bij de omgang met Forum geldt kennelijk de regel dat men eerst zelf alles aan den lijve wil ondervinden, voordat men durft te geloven dat er werkelijk sprake is van ellende.

‘De CDA’ers in het Brabantse provinciehuis kijken kennelijk nooit verder dan de provinciegrenzen en hadden geen idee wat Forum voor partij was’

Ooit werkte het CDA samen met de PVV in een gedoogconstructie. De samenwerking was onder de eigen leden én politici uiterst controversieel. Iedereen slaakte dan ook een zucht van verlichting toen Wilders er hoogstpersoonlijk een einde aan maakte. Die mislukking leverde iets positiefs op voor het CDA: voortaan kon de partij zeggen dat er met Wilders niet samen te werken viel, omdat hij op een beslissend moment weg was gelopen. Zo hoefde de intern verdeelde partij nooit meer na te denken of men met radicaal rechts kon samenwerken.

Maar ja, toen werd Forum opeens een grote partij. De CDA’ers in het Brabantse provinciehuis kijken kennelijk nooit verder dan de provinciegrenzen en hadden geen idee wat Forum voor partij was. Waar in 2020 half Nederland al begreep dat Baudet de PVV rechts aan het inhalen was, dacht het Brabantse CDA dat het allemaal wel meeviel, want Brabantse FvD’ers als Eric de Bie en Willem Rutjens zijn zulke aardige mensen. Het CDA kwam niet op het idee van de FvD-fractie te eisen dat men afstand nam van de meest extremistische uitspraken van Baudet. Dan was de fractie waarschijnlijk direct uiteengevallen.

‘Deze hele exercitie was slechts bedoeld om Forum en Baudet meer legitimiteit te geven’

Het CDA had even rond kunnen vragen hoe het met de Brabantse Forum-politici zat. Ze hadden ook even kunnen googlen. Een gematigde club? Mwa. Met een beetje algemene ontwikkeling wisten ze dat Hans Smolders sowieso in de hoek van de PVV zit, via Google had men kunnen achterhalen dat FvD-Statenlid Joris van den Oetelaar vroeger PVV stemde en dat de laatste kandidaat op de kandidatenlijst – die zijn zetel in Brabant nooit innam – eerder Statenlid in Limburg was en daar vertrok omdat hij de Limburgse fractie te gematigd vond. Echt een club voor het CDA om mee samen te werken.

Deze coalitie draaide niet om de politieke inhoud want Brabantse boeren moeten nog steeds op niet al te lange termijn aan strenge stikstofregels voldoen. Forum won ook niets: men maakte wel een filmpje alsof Brabant zou stoppen met het plaatsen van windmolens, maar daar ging de provincie gewoon mee door, lees het coalitieakkoord er rustig eens op na. Een zinloos onderzoekje naar een kerncentrale en een kansloos niet-bindend referendum completeerden het geheel. Deze hele exercitie was slechts bedoeld om Forum en Baudet meer legitimiteit te geven. Het CDA werkte er hartelijk aan mee.

‘Veel wegrennende FvD’ers waren wakkerder dan de Brabantse CDA’ers’

Intussen was men binnen Forum steeds minder blij met Baudet. Zo kwam het een half jaar na de start van de Brabantse coalitie tot een uitbarsting. Overal liepen FvD’ers weg, maar niet in Brabant. Daar accepteerde het CDA het smoesje dat het Brabantse Forum voortaan ‘autonoom’ was. Alles voor het pluche, want Statenlid Hans Smolders stond ondertussen gewoon op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer om die Brabantse autonomie nog wat extra te benadrukken. Veel wegrennende FvD’ers waren wakkerder dan de Brabantse CDA’ers. Gewoon kop in het zand steken.

Toen een paar FvD’ers in Brabant alsnog ontwaakten brak de fractie in tweeën. Het CDA zat nu met Forum én JA21 in de coalitie. Alle alarmbellen hadden weer af kunnen gaan: als zelfs Brabantse FvD’ers afstand van Baudet beginnen te nemen, zou dat een aanwijzing voor het CDA kunnen zijn. Bovendien werd Statenlid Joris van den Oetelaar gepromoveerd tot FvD-partijbestuurder en mocht hij voortaan wekelijks bij Baudet op schoot zitten. Het CDA – alles voor het pluche – bleef gewoon roepen dat de Statenfractie ontzettend ‘autonoom’ was en zo kon iedereen gewoon verder.

‘Het CDA is in Brabant moreel failliet’

Toch kwam er deze week opeens een einde aan al deze ellende. De VVD vindt het welletjes nu Hans Smolders is opgestapt. Een geniepig trucje om te laten zien dat de VVD hogere morele standaarden heeft dan het CDA. Opeens was daar de daadkracht die al een jaar wezensvreemd is aan de christendemocraten: men had er nu ook geen vertrouwen meer in. Enige inhoudelijke reflectie op het eigen handelen kon er in de minimale verklaring van de fractie niet vanaf. Wopke Hoekstra – die als echte leider ook al maanden zwijgt als het graf – kwam met een opportunistische tweet: er waren te veel incidenten geweest. Maar die waren er in 2017 al.

Dit alles kan slechts tot één conclusie leiden: het CDA is in Brabant moreel failliet en bovendien ziende blind en horende doof. Dat alles diskwalificeert alle Brabantse CDA-Statenleden voor elke publieke functie. Het enige wat ze nog resteert is ophoepelen.