Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Tofik Dibi

27-05-2021 09:31

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Beste Tofik,

Wat ik aan jou waardeer, als ik dan toch iets moet noemen, is dat je tóch achter je woorden en daden blijft staan.

De Amsterdamse burgemeester Halsema wil dat je leidinggevende een gesprek met je voert en je bestraft over een aantal tweets die je vorige week plaatste.

Je had namelijk in strijd met de gedragscode die geldt voor ambtenaren van de gemeente Amsterdam je steun uitgesproken aan een door DENK en BIJ1 bepleitte boycot van Israëlische producten en aan sancties tegen Israël. En wie kritiek op die tweet durfde uiten, kreeg een foto van een kakkerlak voor zijn kiezen.

En dat mag niet volgens die gedragscode.

Ambtenaren (ook ambtenaren die louter dankzij een jeugdvriendje en partijgenoot een baantje als diens ‘bestuursadviseur’ in een stadsdeel hebben gekregen), tekenen bij hun aanstelling vrijwillig voor een inperking van hun vrijheid van meningsuiting.

Overschrijden ze grenzen, dan krijgen ze straf.

Op vragen in de gemeenteraad van Annabel Nanninga zei burgemeester Halsema dat je zeker op je lazer zou krijgen voor je inmiddels verwijderde tweets, maar dat je nog ‘niet beschikbaar’ was geweest.

Ziek zul je niet zijn.

Want je bleek wel beschikbaar genoeg om gisteravond laat op Twitter alvast in het openbaar aan de gemeente die jou op je afkeurenswaardige gedrag gaat aanspreken te melden dat Halsema je rug op kan.

Het waren maar grappen, zei je. Dat snapte een blinde.

Maar je had, vond je, wel gelijk, vond je. Want Human Rights Watch zegt ook dat Israël met Nederlandse steun misdaden tegen de menselijkheid uitvoert, en Nederlandse Kamerleden die achter Israël staan verdienen een corrigerend tikje van Tofik Dibi.

Net als de journalisten van de Telegraaf en de ‘hordes’ die zij achter je aansturen een corrigerend tikje verdienen. In de vorm van een kakkerlak-foto. Die Telegraaf-journalisten en hun lezers zijn immers, vond je, ‘ongedierte’.

Je bent, beloofde je, nog wel bereid een concessie te doen. Je zal “de komende tijd wat meer opletten” bij je tweets.

En eindigt met wat wat mij betreft de crux is: “Ik neem niks terug van mijn woorden.”

Dat zal dan ook wel gelden voor de tweet met die foto van een scherpschutter, vlak voor je ambtenaar van de gemeente Amsterdam werd.

Daarbij schreef je de tekst: “Ik tijdens de ramadan als jullie op een terras een drankje doen”…

Zo iemand ‘kakkerlak’ noemen, is mij te zeer een compliment.

Ik hou het op ‘een echte Tofik Dibi‘.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. En het is natuurlijk geen grap.

PS2. Aflevering 13 van de Nare Jongens Podcast is beschikbaar!

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Backme of via mevrouw Dijkgraaf.