Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de EenVandaag-redactie

30-05-2021 09:31

Beste redactie,

Ik zag dat jullie een onderzoek hadden gedaan naar vermeend racisme in Nederland.

Ik dacht: laat ik voor de goede zaak eens meedoen.

Bij de eerste vraag was ik aangenaam verrast. Daar vroegen jullie: “Ben je man of vrouw?” Geen modern gedoe, gewoon ‘man’ of ‘vrouw’ en geen ‘anders, namelijk…’-hokje.

Kijk, dan krijg je mij wel gemotiveerd.

Ook omdat ik weet dat op zo’n moment ergens in het land een Asha-achtige op een flatje staat te stampvoetern over het feit dat een met haar/zijn/hun belastinggeld betaalde publieke omroep de gore lef heeft om niet mee te doen aan haar/zijn/hun gendergehobby. Geen beter vermaak dan leedvermaak, hoe lullig misschien ook voor Asha’s onderburen, gezien het gewicht van haar/zijn/hun stampende lichaam.

Dus ik vrolijk door met jullie vragenlijst.

9-8-1962, Friesland, Ik, mijn ouders en opa’s en oma’s zijn in Nederland geboren, hbo, getrouwd, andere partij namelijk Code Oranje, Racisme is in Nederland een heel groot probleem (sinds het een verdienmodel is)…

En toen liep ik vast.

Bij de vraag: “Wat denk jij: hebben mensen van kleur in de Nederlandse samenleving meer, evenveel of minder kansen dan witte mensen?”

Ik heb ik mijn hele leven maar één wit mens gekend. Bij ons op school zat een albino, Marinus Otte. Die had vooral ’s zomers in het zwembad minder kansen dan andere jongens, omdat hij in de schaduw moest blijven als wij vanaf de hoge duikplank indruk probeerden te maken op de meisjes.

Maar zoals die dingen in het leven gaan: het contact met Marinus is verwaterd en op een gegeven moment opgehouden te bestaan. Ik hoop voor hem dat hij naar Noord-Europa is verhuisd, waar de zon minder schijnt.

Snappen jullie mijn probleem?

Ik kan niks zeggen over ‘witte mensen’, want ik ken geen ‘witte mensen’.

Als het om huidskleur gaat, volg ik net als wetenschappers de classificatie van huidtypen volgens de Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick.

Ik citeer de website Huidarts.com:

“Hierbij wordt het huidtype ingedeeld naar de reactie van de huid op ultraviolette straling. Er wordt dan ingedeeld naar de mate van verbranding en bruining.

Men onderscheidt zes verschillende huidtypen:

Huidtype 1: Deze huid verbrandt altijd en wordt niet bruin. De mensen met dit type hebben een heel lichte huid, meestal met sproeten in de zonblootgestelde delen zoals gezicht, hals, decolleté en onderarmen. Ook hebben ze vaak rood of lichtblond haar.

Huidtype 2: Deze huid verbrandt meestal en wordt een beetje bruin. Ook hierbij is de huid licht van kleur. Mensen met blond haar en met grijze, groene of blauwe ogen hebben vaak huidtype 2.

Huidtype 3: Deze huid verbrandt zelden en wordt goed bruin. De huid is iets getint. Deze mensen hebben donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen.

Huidtype 4: Deze huid verbrandt bijna nooit en bruint goed. Dit type wordt ook wel de Mediterrane type genoemd, omdat vooral mensen in subtropische landen en mensen die rond de Middellandse zee wonen dit huidtype hebben.  De huid is meer getint. De mensen hebben donker haar en donkere ogen.

Huidtype 5: Deze huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin. Dit type wordt ook wel de Aziatische huidtype genoemd. De mensen hebben een donkergetinte huid of een bruingele huid. De mensen met dit huidtype hebben zwart haar en donkere ogen.

Huidtype 6: Deze huid verbrandt nooit en is zeer donkerbruin of zwart. Dit is de negroïde huidtype. Dit huidtype komt voor bij mensen die in Afrika wonen of een Afrikaans afkomst hebben. Mensen met huidtype 6 hebben een natuurlijke bescherming tegen zonverbranding.

Mensen met een huidtype 1-4 behoren tot de blanke ras.”

Dus we hebben mensen met een blanke huid, mensen met een Mediterrane huid, mensen met een Aziatische huid en mensen met een negroïde huid.

Zelf ben ik blank, met huidtype 3. Helaas niet heel erg pigmentverwend. Dus ik moet me hier in Portugal, in tegenstelling tot de mazzelpikken met huidtype 6, heel goed insmeren als ik de zon in ga, anders word ik tijdelijk een roodhuid.

Enfin, bij vraag 9 liep ik dus vast.

Want zelfs de mensen met huidtype 1, de rooien en de helblonden, zijn volgens de wetenschap niet ‘wit’, maar ‘blank’.

Noem me een zeikerd, maar ik hoop toch dat jullie voortaan zorgvuldiger met mijn belastingcenten zullen omgaan.

Groetjes,

JanD

PS. Cadeautje! Speciaal voor Gijs Rademaker.