Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Telegraaf-redactie

04-06-2021 13:39

De Telegraaf

Beste Telegraaf-redactie,

Willen jullie ons niet meer blij maken met een dooie mus?

‘Opstand in VVD tegen coalitie met GroenLinks’ melden jullie gisteravond in chocoladeletters op de website en vanochtend in de papieren courant.

Wat was het geval?

‘Klassiek Liberaal’, door jullie omschreven als een club van “prominente VVD’ers, onder wie gemeenteraadsleden, wethouders en voormalig Kamerleden”, is een petitie gestart om Mark Rutte zover te krijgen niet akkoord te gaan met het droomkabinet van D66-leider Sigrid Kaag.

Omdat ik nog altijd een heel klein beetje hoop heb dat de komst van het meest linkse kabinet dat Nederland ooit gehad heeft, wordt voorkomen, verdiepte ik me eens in dat ‘Klassiek Liberaal’.

Nou, dan is het snel over met de feestvreugde.

Eerst toch maar het goede nieuws: ‘Klassiek Liberaal’ heeft een website, een Twitter-account en een Facebook-account, dus ‘Klassiek Liberaal’ bestaat.

Sportzomer 2021Sportzomer 2021

Dan het slechte nieuws: het is een houtje/touwtje-.com-website (de .nl was bij de oprichting blijkbaar al bezet en is te duur om over te nemen), 927 volgers op Twitter is niks en 30 volgers (en 27 likes) op je Facebook-pagina ronduit dramatisch.

Zou je ‘Klassiek Liberaal’ een tandeloze tijger noemen, dan beledig je de tandeloze tijger.

Tóch (je bent onderzoeksjournalist of niet) ben ik even bij de petitie gaan kijken die aan de basis staat van de vermeende ‘opstand’ binnen de VVD. Vooral om te zien welke VVD-prominenten allemaal al getekend hadden.

Nou ken ik niet de namen van alle prominente VVD-raadsleden, -wethouders en oud-Kamerleden uit mijn hoofd, maar ondertekenaars als Jan Veerenhuis uit Vriezenveen, Leon van Noort uit Barendrecht, Alberta Schuurs uit Wilnis, Meta Jacobs uit Lelystad, Johan Terpstra uit Steenwijk, Robin Kersbergen uit Bodegraven, Witse van Sijp uit Oosterend, Erik van der Straat uit Nijverdal, Stijn Hesselink uit Albergen, Leendert Karreman uit Zevenhuizen en Martin Som uit Didam didn’t ring a bell.

Sowieso lijkt het zielige aantal van 138 ondertekenaars negen uur na een stukje gratis reclame op de website van De Telegraaf mij niet echt iets waar Mark Rutte van ondersteboven raakt. Ik heb zelf ook weleens een petitie aangemaakt (tegen de komst van ook door de lokale VVD gesteunde zonne-industrie op de natuurplas in Eesterga), maar ik zou me de oren uit mijn kop hebben geschaamd als die de eerste negen uur na de start zo weinig steunbetuigingen had gekregen.

 

Ofwel: jullie parlementaire redactie heeft met de kop ‘Opstand in VVD tegen coalitie met GroenLinks’ weer eens schromelijk overdreven.

Een ‘opstand’ is een oproer, een revolutie. Zo kwam Nederland in de Tachtigjarige Oorlog in opstand tegen Spanje, leidde de Belgische Opstand tegen koning Willem I in 1830 tot de onafhankelijkheid van België en had je in 1956 de Hongaarse Opstand tegen de communistische regering, die duizenden Hongaren het leven kostte.

Tóch voel ik als voormalig VVD-stemmer wel enige sympathie voor dit marginale clubje binnen de VVD.

Dat kwam door een citaat van oprichter, website-eindredacteur én woordvoerder Ad Lagas (bestuurslid van de VVD in Ommen) in jullie krant.

“Soms moet je stront stront noemen”.

Zo kernachtig heb ik het linksextremistische clubje van Jesse Klaver nog nooit weten te beschrijven.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje voor jullie parlementaire redactie.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Backme of via mevrouw Dijkgraaf.