Politiek

Bonusquote – Geert Dales over de vraag die niemand aan Sywert van Lienden stelt

07-06-2021 15:14

Twan Huys en Sywert van Lienden bij Buitenhof.

Politiek fenomeen Geert Dales (voormalig VVD en 50PLUS) houdt tegenwoordig een blog bij. Hij keek zondag ook naar Buitenhof waar Sywert van Lienden te gast was. Na een beschouwing over de zakelijk partners van Van Lienden – Bernd Damme en Camille van Gestel – vraagt Dales zich af waarom Van Lienden zoveel meer verdiende dan die andere twee. Dales:

“Wat mij verbaast is dat niemand, ook Twan Huys niet, vraagt waarom Van Lienden een ‘winst’ graaide die bijna het dubbele is van de poet die zijn kompanen achterover drukten. Het verschil is dermate groot dat er een bijzondere aanleiding moet zijn geweest. Die zou eruit hebben kunnen bestaan dat Van Lienden, anders dan de maatschappelijk marginale Damme en Van Gestel, beschikte over landelijke bekendheid, een important netwerk op het hoogste niveau en een aanzienlijk vermogen om publicitaire druk uit te oefenen, wat hij ook daadwerkelijk gedaan heeft, getuige de verklaring van Minister van Ark in de Tweede Kamer. De ontkenning van Van Lienden dat CDA-prominenten de bv-RGA hebben bevoordeeld ten opzichte van andere leveranciers is niets waard. Van Lienden heeft aangetoond er niet voor terug te deinzen glashard te liegen. Zo ontkende het CDA na het Buitenhof-interview ook onmiddellijk de bewering van Van Lienden dat hij de CDA-integriteitscommissie al in 2020 had ingelicht over zijn financiële handel en wandel.

Zolang geen sluitende verklaring wordt geleverd voor de vier miljoen euro die Van Lienden extra casseerde in vergelijking met zijn zakenpartners hangt de verdenking in de lucht dat het de beloning was voor zijn vermogen en talent om beslissers op het hoogste politieke en bestuurlijke niveau naar het pijpen van RGA te laten dansen. Door ze onder druk te zetten, te schermen met zijn contacten, publiciteit te veroorzaken en door de inzet van machtige kennissen. Al dan niet van het CDA.

Als dat waar is, is niet alleen het morele failliet van Van Lienden nog veel omvangrijker en dieper dan het nu al is, maar zou het ook een corruptieschandaal zijn van een omvang die we in Nederland niet veel meemaken. Lijkt mij de moeite van een journalistiek vraagje en onderzoek waard!”

Recensie – Buitenhof-interview over Sywertgate is onthutsende handleiding over hoe rijk te worden in Ruttocratie