Chris Aalberts – Straks hebben Thierry Baudet en Freek Jansen alleen elkaar nog 

10-06-2021 11:15

Freek Jansen en Thierry Baudet. (Screenshot FvD YouTube)

Het FvD-journaal behoort helaas tot het verleden, terwijl we er toch zo ontzettend veel lol aan hebben beleefd. Thierry Baudet vindt het tijd voor wat nieuws, heeft onderbroekenmodel Tom Rotmans de deur gewezen en is net als in de begindagen van het FvD-journaal weer begonnen zelf te presenteren. Zijn nieuwe programma heet Het Forum. Zo heeft hij eindelijk weer een plek waar hij niet wordt tegengesproken door allerlei mensen die het alleen maar beter weten. Dat past goed bij de nieuwe levensfase van Thierry, nu hij openlijk plannen maakt voor een eigen sekte.

‘Nooit eerder waren ze zo’n hecht team. Dat krijg je vanzelf als de partij langzaam leegloopt’

We zagen al een aflevering van dit programma met het knotsgekke Statenlid Ralph Dekker en eentje met een ICT’er die zich niet erg op zijn gemak leek te voelen. Daar was reden voor: Thierry heeft nauwelijks interesse in wat andere mensen te zeggen hebben en is het liefst zelf aan het woord. Als er dan zo nodig een gast bij hem aan tafel moet zitten, kan dat alleen Freek Jansen zijn, zijn trouwe makker die zich tegenwoordig vice-fractievoorzitter mag noemen. De band van Thierry en Freek gaat zo diep dat deze met geen pen te beschrijven is. Nooit eerder waren ze zo’n hecht team. Dat krijg je vanzelf als de partij langzaam leegloopt.

Over de boodschap van Thierry kunnen we voortaan kort zijn. Hij heeft nog maar één verhaal: partijen van VVD tot GroenLinks willen hetzelfde, namelijk meer klimaatbeleid, meer migratie en meer EU. Daar is Thierry tegen, maar de hele politiek is doorgestoken kaart en dus is op voorhand duidelijk dat Forum hier niets aan kan veranderen. De enige oplossing is FvD’ers een eigen sekte te geven, onder de naam Forumland. Daar kan men tenminste zichzelf zijn. Volgens Thierry is het een baanbrekend idee: alle media hangen aan de lijn. Zijn trouwe bondgenoot Freek knikt: het is allemaal echt waar, geloof Thierry nou maar.

Thierry praat in deze aflevering van Het Forum drie kwartier lang met Freek over deze visie en het feit dat veel mensen niet begrijpen hoe geniaal zijn ideeën zijn. Thierry herhaalt dat wel tien keer achter elkaar in verschillende bewoordingen. Het is maar goed dat Freek erbij zit, want hij is de enige die niet hard in lachen uitbarst. Kritiek, daar kan Thierry slecht tegen en dus moet iedereen die zijn genialiteit niet onderschrijft zwart worden gemaakt. We horen de ene sneer na de andere. Opvallend, want de sneren gaan over mensen aan wie Thierry veel te danken heeft. Het overkwam Henk Otten eerder al.

Thierry noemt ‘de Judas-alliantie’. Het aantal oud-FvD’ers bij JA21 is imposant, net als hun voormalige bijdrage aan Forum. FvD begon pas wat voor te stellen toen Annabel Nanninga zich aansloot. Derk Jan Eppink was welkom om het conservatieve, eurosceptische volksdeel te binden. Joost Eerdmans mocht nooit in de schijnwerpers staan, maar was goed genoeg om als manusje van alles provinciale problemen op te lossen. Daar zaten tientallen Statenleden die hun naam aan Thierry verbonden en daarmee hun hele reputatie op het spel zetten. Nu zegt Thierry dat hij blij is dat ze zijn opgerot.

‘Een nuttig drietal dus, maar nu doet Thierry alsof de heren impotent zijn’

Thierry lijkt zich te verspreken: ‘de groep Viagra, Van Haga’. De oud-VVD’er was welkom toen Theo Hiddema de benen had genomen. Anders moest Thierry zelf debatten gaan doen. Van Haga bleek populair en dat zorgde voor een redelijke verkiezingsuitslag. Olaf Ephraïm mocht de financiële puinhoop van Henk Otten opruimen. Die puinhoop bestond helemaal niet, maar Olaf hield zich in het belang van Thierry netjes aan het hatelijke script. Hans Smolders mocht de indruk versterken dat Forum iets met Pim Fortuyn te maken had, al is dat nonsens. Een nuttig drietal dus, maar nu doet Thierry alsof de heren impotent zijn.

Thierry heeft ook voorheen bevriende journalisten niet zo hoog zitten. Het zijn allemaal mensen die op de rechtse flank opereren maar niet continu positief over Thierry zijn of soms zelfs ronduit kritisch. Thierry zegt over zijn oude vakantiemaatje Geerten Waling dat hij maar weinig van politiek snapt. Thierry vraagt opeens: ‘hoe heet die vent van GeenStijl?’ Hij heeft het over Bart Nijman, met wie Thierry maar al te graag samenwerkte toen er een referendum was. Ook de redactie van Elsevier – een blad wat Thierry in een idioot vroeg stadium een podium gaf – moet het ontgelden.

Freek zit ondertussen nog steeds te knikken.

Zo ziet een sektarische beweging eruit: er is een leider met een controversiële, verstrekkende visie waar volgers naar moeten luisteren en geen twijfel over mogen uiten. Ze moeten zijn zoals Freek: ja knikken, pootjes geven en benadrukken dat de leider geniaal is. Kritiek hebben is niet toegestaan, want dan word je geëxcommuniceerd en ben je een minkukel die bij nader inzien nooit een rol van betekenis speelde. De trouwe volgers weten natuurlijk wel beter over Nanninga, Otten, Van Haga en al die anderen, maar dat mogen ze niet zeggen want op kritiek of twijfel staat straf. Freek wijst ons de weg: gewoon blijven zeggen dat Thierry geniaal is en de rest van de wereld gek.

Er is maar één probleem: de geschiedenis leert dat de leider van de Forum-sekte een onuitstaanbare persoonlijkheid heeft en zelfs niet te harden is voor mensen die het inhoudelijk met hem eens zijn. De enige die bij Thierry op schoot blijft zitten heet Freek. De grote vraag is: zouden de mensen die nu nog bij Forum zitten echt denken dat ze binnen deze partij een toekomst hebben? Zullen zij het volhouden Thierry geniaal te vinden terwijl zoveel sympathisanten tot een totaal andere conclusie kwamen? Zullen ze bij toekomstige problemen de dans ontspringen en zonder zwartmakerij de sekte kunnen verlaten?

De vragen stellen is ze beantwoorden.