ThePostOnline

‘Migratiebeleid Denemarken, waar Nederland een voorbeeld aan zou moeten nemen’

17-06-2021 18:02

“Als een van de weinige leden van de Europese sociaal-democratische familie beseffen de Denen dat een verzorgingsstaat en open grenzen simpelweg niet samengaan. Een land dat grote aantallen kansarme migranten blijft toelaten, verdrukt zijn eigen arbeiders. Niet voor niets stak de traditionele rode achterban in heel Europa de afgelopen decennia massaal over naar rechts. Maar waar vrijwel alle gemarginaliseerde sociaal-democratische partijen hun voormalige kiezers inmiddels als xenofobe tokkies zien, keek de Deense arbeiderspartij in de spiegel. En dus voert de Deense PvdA met gedoogsteun van de Deense evenknieën van GroenLinks, SP en D66, een migratiebeleid waar Nederlandse rechtse kiezers alleen maar van kunnen dromen. En vooral: waar Nederland een voorbeeld aan zou moeten nemen.

En precies daar komen de felle reacties vandaan. Zogenaamd omdat het Deense beleid inhumaan of xenofoob zou zijn, maar in werkelijkheid omdat het wérkt. Denemarken logenstraft met haar daadkracht de moralistische ‘kan niet en mag niet’-retoriek waarmee discussies over migratie nog altijd worden platgeslagen door mensen als Leo Lucassen.”

Inkoppertje dit voor Joost Eerdmans van JA21. Maar het is dan ook de harde en enige echte waarheid. Open grenzen en een verzorgingsstaat gaan niet samen en het is tijd dat daar eindelijk eens normaal over kan worden gedebatteerd zonder die eeuwige linkse Leo Lucassen-retoriek.