Politiek

Bonusquote – Dries van Agt (90) zegt lidmaatschap CDA op

21-06-2021 14:06

Van Agt bij verkiezingsbijeenkomst CDA
Dries van Agt bij verkiezingsbijeenkomst CDA in Kerkrade, CC0 / Public Domain Nationaal Archief

Oud CDA-voorman Dries van Agt (90) heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. Dat schrijft hij maandag in een column op de activistische website  The Rights Forum. De oud-premier hekelt de Israël-visie van de christen-democraten. In 2017 stemde hij overigens op GroenLinks.

“Na meer dan vijftig jaar lidmaatschap van het CDA en zijn voorloper KVP is mijn afscheid van de partij onvermijdelijk geworden. De onbarmhartigheid van het CDA jegens het Palestijnse volk kan ik niet langer verdragen.
(-)
Eind mei van dit jaar stemde de CDA-fractie in de Tweede Kamer opnieuw tegen belangrijke moties, ingediend ter ondersteuning van Palestina en als handreiking aan het noodlijdende Palestijnse volk. In elf gevallen was de stem van die fractie doorslaggevend voor verwerping van die moties. De moties gingen onder meer over erkenning van de Palestijnse staat, het koloniseren en annexeren van Palestijns grondgebied door Israël in strijd met het internationale recht, het veroordelen van het dodelijke geweld van Israël tegen de bevolking van Gaza, en beëindiging van de Israëlische blokkade van Gaza. (-) Ik heb de hoop verloren dat het CDA de kant van het recht, de rechtvaardigheid en de solidariteit met mensen in verdrukking zal kiezen. Ik voel me dan ook vervreemd van mijn partij en me er niet meer thuis, en kan nu niet anders meer doen dan mijn lidmaatschap opzeggen.
(-)
Het gedrag van de CDA-fractie heeft mij diep teleurgesteld en gegriefd. Ik zeg u vaarwel in treurnis.”

CDA-leider Wopke Hoekstra: