Politiek

Helft ouders tieners wil coronavaccinatie voor hun kinderen (12 tm 17 jaar)

21-06-2021 15:33

De helft (53 procent) van de ouders met een kind van 12 tot en met 17 jaar wil zijn kind laten vaccineren tegen corona wanneer dat mogelijk wordt. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1500 ouders met een kind in deze leeftijdsgroep.

De Gezondheidsraad adviseert nu al om kinderen in deze groep met een hoog medisch risico te vaccineren. Een advies over het inenten van gezonde kinderen tussen de 12 en 17 jaar wordt begin juli verwacht. Drie van de tien ouders in het onderzoek (33 procent) zeggen hun kind bij een positief advies zeker te laten inenten tegen corona. Nog eens 19 procent gaat dat waarschijnlijk doen en 1 procent heeft dat al gedaan omdat hun kind in een risicogroep valt. Lees hier waarom ouders ervoor kiezen hun kind te laten vaccineren. 

Een derde van de ondervraagde ouders (34 procent) wil niet dat hun kind een vaccin krijgt. Zij vinden het niet nodig omdat kinderen niet zo ziek worden van het virus. Zij willen hun pubers niet blootstellen aan onnodige risico’s van een vaccin waarvan de bijwerkingen op lange termijn onduidelijk zijn. Een ouder zegt daarover: “Gezonde kinderen met een gezond afweersysteem ga je toch niet inenten met een experimenteel middel? Mijn kind is geen proefkonijn!”

EenVandaag vroeg ook aan ouders met kinderen jonger dan 12 jaar of zij hun kinderen willen laten vaccineren of niet. Lees hier de resultaten.

Terwijl veel ouders reserves hebben over het inenten van hun kinderen is de vaccinatiebereidheid onder 18-plussers gestegen naar een recordhoogte: 83 procent van alle 25.000 deelnemers aan het onderzoek heeft al een coronavaccinatie gehad of wil die zeker of waarschijnlijk nog nemen.

Lees hier hoe de vaccinatiebereidheid zich het afgelopen jaar ontwikkelde.