Nieuws

BRIEFJE VAN KEES – Aan Dilan Yesilgöz

06-07-2021 09:31

Lieve Dilan,

Ik wil je namens de familie mijn excuses aanbieden voor het grensoverschrijdende gedrag mijn broer Jan.

Hij maakt je nu al een paar weken met die rare Bas Paternotte in de Nare Jongens Podcast belachelijk door je stem na te doen.

Toen ik het voor het eerst hoorde, dacht ik: dieper kun je niet zinken.

Maar dat was vóór hij je als travestiet neerzette in één van die vervelende ‘Briefjes van Jan’, in dit geval aan het inspirerende trans-boegbeeld Lisa van Ginneken, die namens D66 in de Tweede Kamer zit.

Dieper kun je dus wél zinken.

Terwijl jij juist een gewéldig voorbeeld bent!

Je bent het levende bewijs dat mensen met een andere achternaam dan ‘De Bruin’ of ‘De Wit’ álles kunnen bereiken in dit land.

Gewoon een niet al te zware studie kiezen (Sociaal Culturele Wetenschappen), altijd ‘ja’ zeggen als de media je bellen en net zo lang van baan veranderen tot je ergens komt waar je wel op waarde wordt geschat.

ModeMode

Bij de SP deden ze dat niet, bij GroenLinks deden ze dat niet, bij de PvdA deden ze dan niet, maar bij de VVD was het raak. Viermaal is scheepsrecht. En in no time klom je van gemeenteraadslid in Amsterdam via de Tweede Kamer op naar staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Over klimaat gesproken: al als Kamerlid van de VVD stond je aan de basis van het Klimaatakkoord!

Een VVD’er die in staat is om de GroenLinks-agenda (in alle eerlijkheid: ook míjn agenda) aan liberalen te verkopen, dan ben je echt een eh… hoe noemde die zwemster dat ook alweer? Oh ja, een kánjer!

En nu zit je als staatssecretaris daadwerkelijk aan de knoppen!

Je bent in die functie überhaupt beter op je plaats dan als Kamerlid, vind ik.

Als Kamerlid had je regelmatig Wilders-corvee. Dan moest je bij incidenten met verwarde architecten en tandartsen en gefrustreerde jongens die gediscrimineerd werden toen ze stageplaatsen zochten dingen roepen als “Keihard aanpakken dat tuig!” of “Terugsturen naar eigen land!”

Sowieso kun je voor die rol beter een koude persoonlijkheid nemen dan een warme vrouw als jij. We weten allemaal dat het toch alleen gebeurt om het resterende rechtste smaldeeltje van de VVD te pleasen en er (goddank!) helemaal niemand wordt aangepakt, maar het klinkt een stuk geloofwaardiger van iemand als Klaas Dijkhoff of die koelkast dat het nu doet.

Toch die stem hè?

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

En jij hebt een veel grotere taak.

Jij gaat er in Rutte 4 samen met Sigrid en Jesse voor zorgen dat die stinkboeren verdwijnen. Jij bezorgt Bente Beckers Bootdiensten gouden tijden. En jij duwt die rechtsextremisten die lopen te zeiken over zonneparken en windmolens met een beetje steun van die enge Ed Nijpels de Green Deal van Frans Timmermans door de strot.

Je bent daardoor veel effectiever voor de SP, GroenLinks en de PvdA dan je ooit had kunnen worden als je bij één van die partijen was blijven hangen.

Ik denk dat mijn broer Jan dat óók wel ziet.

Misschien dat-ie daarom zijn seksisme niet kan verbergen als hij je zo’n sneu ‘Briefje’ aan jou of één van je partijgenoten schrijft.

Allemaal frustratie omdat hij de VVD ooit zó verkeerd heeft ingeschat.

Dikke kus!

Kees Dijkgraaf

PS. Cadeautje. Voor je man.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijft hij ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via mijn lieve schoonzus of via de rolstoelmarokkaan.