Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pieter Omtzigt

12-07-2021 09:31

Beste Pieter,

Frau Spies heeft gesproken.

Áls er al mensen ‘sorry’ moeten zeggen voor de teloorgang van het CDA, dan jij toch zeker óók.

En ze heeft zó gelijk.

Jíj zou sorry moeten zeggen.

Sorry voor het feit dat je in 2004 als beginnend Kamerlid de riante pensioenregeling van DNB-president én prominent CDA’er Nout Wellink durfde te bekritiseren.

Sorry voor het feit dat je in 2012 de Europese Commissie boos maakte doordat je het initiatief nam om een greep van de Europese Unie in onze pensioenkassen te voorkomen.

Sorry voor het feit dat je het in 2012 niet pikte dat het CDA je niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen wilde zetten, nadat je je had verzet tegen deelname van het CDA aan Rutte 1.

Sorry voor het feit dat je toen het CDA je alsnog op een onverkiesbare 39e plaats zette een persoonlijke campagne begon waarmee je met voorkeursstemmen alsnog Kamerlid bleef.

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Sorry voor het feit dat je in 2013 tot grote woede van voormalig CDA-ministers Hirsch Ballin en Donner maar vragen bleef stellen over de Demmink-affaire.

Sorry voor het feit dat je vanaf 2014 maar bleef dooretteren over die onderste steen van de aanslag op de MH17.

Sorry voor het feit dat je in 2017 pleitte voor opzegging door de EU van het Associatieverdrag met de schurkenstaat Turkije.

Sorry voor het feit dat je vanaf 2019 je taak als volksvertegenwoordiger in de Toeslagenaffaire zo serieus nam, dat je het voortbestaan van het kabinet Rutte 3 in gevaar bracht.

Sorry voor het feit dat je in 2020 op het laatste moment de concurrentiestrijd met Hugo de Jonge om het CDA-lijsttrekkerschap aanging, waardoor CDA’ers opeens écht iets te kiezen hadden (want Mona Keijzer was natuurlijk een lachertje).

Sorry voor het feit dat je lekte dat de software van de digitale lijsttrekkersverkiezing niet deugde, omdat je vrouw gefeliciteerd werd met haar stem op Hugo de Jonge.

Sorry voor het feit dat je begin dit jaar weigerde om vóór een eventueel debat over het rapport ‘Ongekend Onrecht’ over de Toeslagenaffaire te beloven dat je het kabinet niet zou wegstemmen, waarna Rutte (en CDA-minister Wopke Hoekstra) een confrontatie niet aandurfden en het kabinet zonder het debat af te wachten aftrad.

Sorry voor het feit dat je in de verkiezingscampagne zei dat je rust moest pakken, maar wel tijd en energie had om overal waar je de kans kreeg, tot vervelens toe, dat boek van je te promoten.

 

Sorry voor het feit dat je het waagde om VVD-lijsttrekker Mark Rutte uit te dagen voor een één-op-één verkiezingsdebat, waarmee je definitief duidelijk maakte dat je níet achter lijsttrekker Wopke Hoekstra stond.

Sorry voor het feit dat je een grote smoel bleef houden over de Rutte-doctrine, die ook gewoon de Hoekstra-doctrine was.

Sorry voor het feit dat je ‘bevindingen’ voor de commissie-Spies viavia ook met de media werden gedeeld.

Sorry voor het feit dat je je zetel daarna niet teruggaf aan de partij, terwijl die er al zo weinig heeft.

Sorry voor het feit, vat ik maar even samen, dat je bestáát.

En oh ja, anderen binnen het CDA, wier namen ze níet noemt, hebben volgens Frau Spies hier en daar wellicht misschien ook een ieniemini steekje laten vallen. Maar daar gaan ze het vooral niet meer over hebben, want die moeten gezamenlijk, zij aan zij, als één team werken aan de inhoud.

Ik denk dat je nu wel weet wat je na je terugkeer in Den Haag te doen staat, Pieter.

Vreet ze op.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Zodat je straks helemaal fris bent. Bij mij werkt het.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via mevrouw Dijkgraaf of via de rolstoelmarokkaan.