Politiek

‘U leest het goed; criminelen zijn in staat uitzendingen van een tv-programma te verstoren’

12-07-2021 14:00

Nederland, stilleven.

“Een tv-programma schrappen om veiligheidsoverwegingen is „bij mijn weten” uniek, zei NOS-redacteur Peter ter Velde die met de organisatie PersVeilig opkomt voor de veiligheid van journalisten. Journaalhoofdredacteuren Marcel Gelauff (NOS Journaal) en Harm Taselaar (RTL Nieuws) willen „nu niet” over veiligheidsafwegingen praten. Duidelijk is dat de journaals uitwijkmogelijkheden hebben in de vorm van een Haagse studio. Bovendien zijn de redacties beveiligd op het Mediapark in Hilversum.

Voor zover hij zich kan herinneren, zegt bedenker van het format Leo van der Goot, heeft het programma nooit hoeven wijken, „al zullen we op 11 september wat zijn ingekort”.

John van den Heuvel omschreef op Instagram de ontwikkelingen zaterdag als „opnieuw een dieptepunt”. „U leest het goed; criminelen zijn in staat uitzendingen van een tv-programma te verstoren en opnieuw angst te zaaien.””

Gezien de deplorabele staat waarin narcostaat Nederland al lange tijd verkeerd kun je eigenlijk nog van geluk spreken dat er ‘slechts’ met een raketwerper werd gedreigd om een aanslag op een televisiestudio te plegen. De vraag of criminelen de volgende keer wellicht het halve Leidseplein of Mediapark opblazen zoals de mafia een halve snelweg onder rechter Falcone opblies is niet meer van toepassing: de vraag moet zijn ‘wanneer’.

En ook daarna zal er niets veranderen. Elk naief land vol dwazen krijgt de georganiseerde misdaad die het verdient.