Politiek

Gat in Coronacheck-app: Gevaccineerde die positief test houdt ‘groen vinkje’

29-07-2021 11:50

Een coronavirustest. (Pixabay)

Overheid en ICT blijft ingewikkeld, blijkt ook deze donderdag. Wie eenmaal zijn vaccinatiebewijs heeft opgevraagd in de CoronaCheck-app, houdt het groene vinkje, ook als hij positief is getest. Met die QR-code kan hij vervolgens op vakantie of een evenement bezoeken, terwijl hij besmet is met corona. Aan een vaccinatiebewijs is momenteel geen geldigheidsduur gekoppeld in de app. Dat meldt de Volkskrant.

Het ministerie van Volksgezondheid is op de hoogte van deze tekortkoming in het systeem en ‘beraadt zich op maatregelen’.

Want ons brengt op de ventilatieregels in de horeca.  Nederland heeft volgens deskundigen op een onverantwoorde manier de ventilatieregels in de horeca versoepeld. De nieuwe normen liggen nu ver onder de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie in het kader van het coronavirus adviseert. Experts die NRC Handelsblad sprak vinden het onbegrijpelijk dat het demissionair kabinet de ventilatie-eisen middenin de coronacrisis omlaag bracht, terwijl de horeca een belangrijke besmettingsbron is gebleken. Het kabinet heeft het RIVM ook niet gevraagd te beoordelen of verlaging van de ventilatienorm in de horeca verantwoord is.

Lees ook – Dossier coronavirus