Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de baas van het OM

30-07-2021 09:31

Meneer Grapperhaus,

Wilt u de stagiaires bij het Openbaar Ministerie een beetje in toom houden?

Gisteren schreef er eentje over de kopschopkakkers uit Het Gooi nota bene in een officiële verklaring het volgende:

“Op GeenStijl is een lijst met namen van de vermeende dadergroep gepubliceerd. Het OM betreurt dat. Het opsporen van daders is het werk van politie en OM. Een beetje googelen is daarvoor echt onvoldoende. De kans is groot dat dit tot verkeerde conclusies leidt en dat kan onschuldige mensen in grote problemen brengen. Bovendien bezorgt deze digitale heksenjacht politie en OM een hoop extra werk, nu mensen zijn bedreigd en mogelijk beveiliging nodig hebben. Tijd en aandacht die politie en OM liever besteden aan het uitzoeken wat op Mallorca precies is gebeurd en het voor de rechter brengen van de juiste personen.

Een ieder die meedoet aan deze digitale heksenjacht moet zich ook goed realiseren dat het noemen en verspreiden van persoonsgegevens van vermeende daders, die nog niet zijn berecht, kan leiden tot strafvermindering. Je zou dus kunnen zeggen dat als je meedoet met het aan de publieke schandpaal nagelen van personen, je er juist voor zorgt dat ze minder straf krijgen.

Ook kun je jezelf flink in de probleem brengen als je op internet oproept tot het aanpakken van de vermeende daders. Het OM houdt dat goed in de gaten en bij strafbare feiten, zoals bedreiging of opruiing, zal worden ingegrepen.”

Grow a pair, zeg.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geenstijl komt met de namen van het groepje kopschopkakkers omdat het Geenstijl opvalt dat politie en Openbaar Ministerie weer eens op hun handen zitten.

Waar anonieme toetsenbordrukkertjes tegenwoordig in no time van hun bed worden gelicht en maanden moeten brommen als ze bijvoorbeeld ‘Boe!’ roepen tegen Jaap van Dissel van het RIVM, lieten jullie de kopschopkakkers ongemoeid toen ze op de vlucht waren gegaan voor de Spaanse politie.

Terwijl hun namen en adressen zo bij de luchtvaartmaatschappij waar ze hun groepsticket boekten konden worden opgevraagd. Nu hebben ze éérst met hun ouders en advocaten alle verhalen op elkaar kunnen afstemmen en konden ze geprept worden voor (eventuele) verhoren.

En die jongens van Geenstijl hebben nou eenmaal de neiging te gaan roeren waar het stinkt en waar andere media braaf de persberichten van politie en OM afwachten.

Dat doen ze net als jullie: met behulp van een leger aan tipgevers én internet.

Zo vakkundig dat ze bijvoorbeeld drie weken geleden al constateerden wat jullie met jullie “met man en macht” nu ook ontdekt hebben: dat de maffiosi die Peter R. de Vries lieten omleggen ook een filmploegje hadden ingehuurd om ter plekke bewijs vast te leggen.

Grappig trouwens dat jullie nu zeggen dat die kopschopkoppers nu beveiligd moeten worden.

Als Johan Derksen, die alleen maar een bek als een scheermes heeft, ernstig bedreigd wordt, zeggen jullie dat er geen geld en tijd is om hem te beveiligen, maar als een stelletje kakkers dat voeten inzet als dodelijke wapens wordt uitgescholden, staan de staatbeveiligers bij wijze van spreken al om de hoek in de betere Gooise wijken te wachten tot ze kunnen gaan posten.

Nog zo’n heerlijke zin: “Een ieder (…) moet zich ook goed realiseren dat het noemen en verspreiden van persoonsgegevens van vermeende daders, die nog niet zijn berecht, kan leiden tot strafvermindering. Je zou dus kunnen zeggen dat als je meedoet met het aan de publieke schandpaal nagelen van personen, je er juist voor zorgt dat ze minder straf krijgen.” 

Vandaar zeker dat jullie zo pislink waren toen een paar weken geleden de namen en woonplaatsen van Delano G. en Kamil E. in alle kranten en bij de Staatsomroep verschenen?

En dan dat dreigement…

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

“Ook kun je jezelf flink in de probleem brengen als je op internet oproept tot het aanpakken van de vermeende daders. Het OM houdt dat goed in de gaten en bij strafbare feiten, zoals bedreiging of opruiing, zal worden ingegrepen.”

Menen jullie dat?

Nou, dan vrees ik het ergste.

Want ik roep jullie -bij deze- wel degelijk op om de kopschopkakkers aan te pakken.

Kéihard aan te pakken.

Komen jullie mij nu om zes uur ’s ochtends met twee mannetjes thuis van mijn bed lichten als verdachte van een ernstig misdrijf?

Terwijl die kopschopkakkers straks vriendelijk wordt gevraagd of de heertjes wellicht bereid zijn hun zomervakantie een paar uurtjes te onderbreken voor een kopje koffie op het bureau?

Kortom: zo’n treurig jankbericht als uw Openbaar Ministerie gisteren verspreidde, tikt alleen een (slechte) stagiair.

Óf… een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie in een bananenmonarchie.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Opdat u de balk in uw eigen oog niet vergeet.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat eenmalig via mevrouw Dijkgraaf of maandelijks via de rolstoelmarokkaan.