Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Staatsomroep

31-07-2021 09:31

Beste Staatsomroep,

Gisteravond zat Hoofdofficier van Justitie Rutger Jeuken bij jullie ‘journalistieke talkshow’ Op1.

Ik dacht dat de presentatoren van dienst, Margje Fikse en Kefah Allush, hem het vuur aan de schenen zou leggen vanwege het labbekakkerige gedrag van het OM in de zaak van de Gooise kopschopkakkers die Carlo Heuvelman hadden doodgeschopt.

Die kopschopkakkers waren namelijk na hun aanslag op Carlo eerder naar Nederland gevlucht en liepen al twee weken vrij rond, zodat ze hun verhalen op elkaar konden afstemmen en geprept konden worden voor de verhoren. Ook nog nadat de Spaanse onderzoeksrechter (zogenaamd geheel op eigen initiatief) het Nederlandse OM had gevraagd om het onderzoek en dus de berechting over te nemen.

Hoe zag het ‘vuur aan de schenen’ er gisteravond uit?

Ik heb de vragen van Fikse en Allush even letterlijk genoteerd.

Allush: ”Eerst even naar die zaak zelf. Weten jullie al wat er nou precies gebeurd is in die bewuste nacht.”

Korte versie antwoord Jeuken: “Nee, blablabla.”

Allush: “Wat iedereen weet is dus: er zijn een groep jongeren, die zijn erbij betrokken, die zijn naar Nederland gekomen, ehm, heel veel mensen hebben het idee dat ze weten wie die jongeren zijn en dan vraagt men zich dus af eh… hebben jullie al áánhoudingen verricht? Eh… nee, want jullie zeggen nog niks van die zaak te weten, dat eh… snap je dat eh… het publiek denkt: hè, hoe kan dat nou, waarom zijn d’r nog geen aanhoudingen?”

Korte versie antwoord Jeuken: “Kunnen we nog niet, blablabla.”

Allush: “Ehm… eh… eh… burgers die vinden eh… die vinden dat eh… lastig te eh… verkroppen. Online nemen ze eh… eh… die burgers, maar ook nieuwssites het heft in eigen handen en die gaan zelf op zoek naar daders.”

Allush na een fragment van BNR: “Eh… Geenstijl-adjuncthoofdredacteur Nijman. Die heeft wel een punt toch?”

Korte versie antwoord Jeuken: “Nietes. Maar er ging ook een foto rond van een officier van justitie van ons die familie zou zijn van één van de jongens. Schande, schande, schande, blablabla.”

Allush: “Het lijkt wel alsof u boos bent.”

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Korte versie antwoord Jeuken: “Ja. Boston bombing, blablaba. Joran van der Sloot in 2008, blablabla.”

Allush: “Maar… maar… maar… ik denk dan: we hebben allemaal gelezen dat er een groep eh… jóngeren uit Spanje zijn teruggekomen. Weten jullie wie die groep is?”

Korte versie antwoord Jeuken: “Ik ga niet zeggen wat we weten, blablabla.”

Allush: “Nee, maar ik vraag me dan af, want… Kijk…”

En toen onderbrak Jeuken ‘m weer.

Dus Jeuken wist nog niks, niet meer dan wij ook via internet hadden vernomen, beweerde hij.

En Jeuken wist toch dingen, maar ging natuurlijk niet vertellen wat.

Een journalist zou dan bloed ruiken en doorvragen.

Coen-Verbaak-met-een-kleurtje-imitator Kefah Allush niet.

Die liet Jeuken lullen en kwam weer met het laffe, onjournalistieke ‘de mensen denken’ en ‘de mensen vinden’.

Allush: “Maar de meeste mensen denken nu natuurlijk: kijk, bij een andere zaak eh… wordt er binnen een dag iemand opgepakt, bij deze zaak weten we al een hele tijd dat het om een groep gaat… Die worden dan niet opgepakt, die kunnen met elkaar hun verhaal gaan afstemmen, dat is waarom mensen denk ik boos worden, omdat ze denken: d’r gebeurt niks…”

Korte versie antwoord Jeuken: “Wij konden niks doen voor het dossier deze woensdag per vliegtuig naar Nederland ging en donderdag bij ons aankwam.”

Een journalist had dan gezegd: “U liegt. Want ik heb toch echt gelezen dat het Nederlandse OM al op 22 juli, dus vórige week woensdag, een eigen onderzoek naar de kopschopkakkers was gestart. Dus u lult uit uw nek.”

Maar dat gebeurde niet.

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Margje Fikse zei: “Maar iets dat ook veel mensen boos maakt…”

En toen haakte ik af.

Het gaat godverdomme niet om ‘de mensen’. Doe niet of jullie -opeens- de spreekbuis van ‘de mensen’ zijn. Doe je werk als journalist. Als ik de kruiperige slijmjurk Humberto Tan wil horen, dan kijk ik wel op RTL4 naar ‘Humberto’.

Ik ben er meer en meer van overtuigd dat de Staatsomroep gewoon moet worden opgeheven.

Al vroeg ik me nog wel af of het Openbaar Ministerie extra had betaald voor deze zendtijd voor politieke partijen of dat het ze gratis was aangeboden door de gezamenlijke omroepen.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje voor die twee ambtenaren aan het hoofd van de tafel.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat eenmalig via mevrouw Dijkgraaf of maandelijks via de rolstoelmarokkaan.