Reportage

Chris Aalberts – Annabel Nanninga (JA21) heeft meer plannen voor LHBT-veiligheid dan links 

27-08-2021 13:24

GroenLinks-raadslid Amsterdam Tirza de Fokkert. Foto: Chris Aalberts.

Het staat tegenwoordig zelfs in officiële onderzoeken: discriminatie van en geweld tegen homo’s – of eigenlijk breder LHBT’s – is aan de orde van de dag. Het vindt plaats op straat, in het openbaar vervoer en tijdens het uitgaan: gescheld, intimidatie, bedreiging en soms zwaar fysiek geweld. Het is dermate onveilig dat LHBT’s hun gedrag soms aanpassen. Een structureel probleem dat onlangs nog werd geïllustreerd met een brand in een studentenflat, die zou zijn ontstaan omdat regenboogvlaggen en -posters die her en der in het pand hingen werden aangestoken. Meerdere bewoners konden na de brand niet meer terug naar huis.

‘Annabel Nanninga hoeft helemaal niet bij de demonstratie aanwezig te zijn want het gelijk komt toch wel haar kant op’

Daarom staan we donderdagmiddag op het Amsterdamse Mercatorplein, op enkele honderden meters afstand van de plek van de brand. Er zijn wat sprekers, waarna de menigte in een optocht naar de flat loopt. Daar geeft burgemeester Halsema een speech. Er zijn enkele honderden aanwezigen, een imposant aantal op een doordeweekse dag in een buurt die eerder bekend staat als multicultureel dan als LHBT-vriendelijk. Op het Mercatorplein zijn demonstranten met regenboogvlaggen in overvloed, maar op het hele plein doen slechts één café en één balkon mee. Een veeg teken dat de demonstratie juist hier hard nodig is.

‘Als uw verslaggever twittert dat andere partijen ontbreken wordt de VVD boos want ook de liberalen hebben leden gestuurd’

Komend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en LHBT-kwesties staan in Amsterdam traditioneel hoog op de agenda. LHBT-kiezers zijn in de hoofdstad ruimschoots aanwezig en dus is het de vraag welke partijen voor hen opkomen. Voorspelbaar dus dat hier twee raadsleden en een Tweede Kamerlid van D66 rondlopen, geassisteerd door wat partijleden met lagere functies. GroenLinks komt zelfs met vier raadsleden langs, de stadsdeelvoorzitter en nog wat anderen. Er zitten ook mensen van de partij in de organisatie. Als uw verslaggever twittert dat andere partijen ontbreken wordt de VVD boos want ook de liberalen hebben leden gestuurd.

Artikel gaat verder na tweet.

 

De LHBT-kiezer is net iets te belangrijk om deze demonstratie te laten schieten. De hoofdstedelijke VVD-lijsttrekker bezweert dat ze er niet bij is omdat ze op vakantie is. Burgemeester Halsema meldt dat er nooit een excuus is voor discriminatie, geweld of brandstichting. Halsema vindt het fijn dat er zoveel mensen zijn want dat toont de solidariteit. De Amsterdamse traditie van een diverse stad moet hooggehouden worden. Halsema blijft na afloop met wat bewoners praten. Over niets is de Amsterdamse politiek zo verenigd als over dit onderwerp.

‘Alle juiste dingen zijn deze middag gezegd en toegejuicht, maar niemand gelooft dat er iets gaat veranderen’

De grote vraag is: en nu? Alle juiste dingen zijn deze middag gezegd en toegejuicht, maar niemand gelooft dat er iets gaat veranderen. Het linkse gemeentebestuur van D66, GroenLinks, PvdA en SP heeft het beste met LHBT’s voor. Daar is geen twijfel over, maar verder dan symbolische demonstraties, gezwaai met vlaggen en vrijblijvende kreten komt het niet.

De beheerder van de flat – Duwo – zou meer kunnen doen: de bewoners willen camera’s maar Duwo wil die niet betalen. Dat moeten de bewoners zelf maar regelen. Duwo zegt ondertussen dat bewoners geen regenboogvlaggen meer moeten ophangen. Je vraagt je af waarom het Amsterdamse stadsbestuur Duwo niet publiekelijk aanspreekt. Niemand zegt: als Duwo dit niet oplost gaat de gemeente onderzoeken hoe Duwo van de Amsterdamse woningmarkt kan worden geweerd en tot die tijd geeft de gemeente de bewoners juridische bijstand om alsnog camera’s te krijgen. Nergens een pleidooi voor meer regels voor verhuurders. Dat zou natuurlijk een minder vrijblijvende indruk maken.

‘De geloofsartikelen van de LHBT-beweging die een steeds langere afkorting voor zichzelf bedenkt en nooit wil praten over repressie’

Een links raadslid zegt met enige gêne dat er momenteel op dit terrein niets gebeurt omdat de wethouder onlangs is opgestapt. Een ander begint over de opvang van de slachtoffers en negeert zo de vraag wat de structurele oplossing voor geweld en intimidatie zou moeten zijn.

Deze demonstratie lijkt links. De regenboogvlaggen zijn hier van het nieuwe type, waarbij een extra driehoek aandacht vraagt voor onder andere transgenders. Een spreker praat over genderneutrale toiletten, safe spaces, voor transgenders geschikte pronouns en voorlichting op school: de geloofsartikelen van de LHBT-beweging die een steeds langere afkorting voor zichzelf bedenkt en nooit wil praten over repressie. Er wordt uitgebreid geklapt voor de moskee die de slachtoffers na de brand opving. Helemaal terecht natuurlijk en het past bovendien prima in het beeld wat de LHBT-beweging graag neerzet: men wil inclusief zijn.

‘Dit gaat niet over pronouns en genderneutrale toiletten, maar over veiligheid’

Toch heeft links een probleem. De rechtse ondertoon van dit protest is ondanks alle vlaggen niet te missen: dit gaat niet over pronouns en toiletten, maar over veiligheid. Het had niet veel gescheeld of er waren bij de brand doden gevallen. De spandoeken hebben de tekst ‘genoeg is genoeg, veiligheid nu’. Een bewoner vertelt dat er meer incidenten zijn geweest, waarna meer bewoners een regenboogvlag hebben opgehangen. Dat liep dus helemaal uit de hand. Nu Duwo geen regenboogvlaggen meer in het pand wil hebben verschuift de balans verder naar nog zo’n rechts thema: de vrije meningsuiting van LHBT’s is in gevaar.

Na de brand twitterde JA21-fractievoorzitter Annabel Nanninga dat het bespottelijk is dat Duwo het ophangen van regenboogvlaggen verbiedt:

“Zowel het ophangen als het verbieden van regenboogvlaggen is zinloze symboolpolitiek. En hierover steggelen leidt alleen maar af van de daders én van de oplossing: veel toezicht, harde aanpak, zero tolerance.”

Het lijkt erop dat Nanninga, net als de VVD-lijsttrekker, deze middag niet met een regenboogvlag op het Mercatorplein stond. Groot gelijk: ze hoeft helemaal niet aanwezig te zijn want het gelijk komt toch wel haar kant op. Als links de LHBT-stemmer wil behagen wordt het hoog tijd voor actie.

Meer beeld en repo via: @chrisiserbij.

Hieronder een bloemlezing: