Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Hugo de Jonge

04-09-2021 09:31

Meneer De Jonge,

Je draait een complete sector de nek om door twee jaar lang alle grote festivals te verbieden.

Je geeft toestemming voor één groot driedaags festival waar de massa zich de eerste dag, zoals te verwachten viel, totaal niet houdt aan “de regels die we met z’n allen hebben afgesproken”.

Dan kun je drie dingen doen.

Optie 1: álle verboden op álle festivals per direct opheffen.

Optie 2: “met het oog op de volksgezondheid” de aanwezigheid van publiek verbieden op de tweede en derde dag van het festival waar niemand zich aan “de regels die we met z’n allen hebben afgesproken” hield.

 

Optie 3: zeggen dat “het wel wat schuurt met de regels” en beloven dat jullie het er in het kabinet “het er binnenkort nog wel over gaat hebben”.

Ik zou optie 1 en optie 2 goed kunnen uitleggen.

Optie 1 heeft te maken met rechtsgelijkheid. Er is geen énkel verschil tussen hoe het er gisteren bij het Formule 1-event in Zandvoort feitelijk aan toeging en een evenement als Lowlands of Mysteryland. Ze hoeven bij die andere evenementen alleen ook even 70.000 stoeltjes te regelen.

Optie 2 heeft te maken met rechtshandhaving. Als een organisatie er niet voor zorgt dat alle feestgangers zich aan “de regels die we met z’n allen hebben afgesproken” kunnen houden, moet je keihard ingrijpen.

Optie 3 kan ik niet uitleggen.

Nou ja, dat kan ik wel natuurlijk.

U wilt het feestje van een lid van de koninklijke familie niet verpesten.

Zo opa, zo kleinzoon.

Waar u bij een paar honderd voetbalsupporters die in een stadion onvoldoende afstand van elkaar houden een grote smoel hebt met “op je kont zitten anders volgen maatregelen”, zegt u bij duizenden hossende Zandvoort-gangers “dat het wel wat schuurt”.

En ingrijpen, ho maar.

Want de Rijksvoorlichtingsdienst heeft al aangekondigd dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima zondag naar het feestje van hun neef gaan en u wilt het koninklijk paar een uitje niet onthouden in deze ook voor De Familie zo zware tijden.

“Het er nog even hebben” als het feestje van een lid van de koninklijke familie achter de rug is, daar houdt u het bij.

Om daar bij de eerstvolgende persconferentie ongetwijfeld wéér aan toe te voegen dat “inschattingsfouten zijn gemaakt”.

“Wat wij dachten dat kon, kon niet”.

Dat wordt dan de persconferentie waarin bekend wordt gemaakt dat de coronamaatregelen wéér worden aangescherpt en onze vrijheden wéér worden ingeperkt.

Stort in mekaar, man!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Want dood hoeft u nou ook weer niet meteen.