Politiek

Bonusquote: ‘Wie een vaccinatie neemt, wordt ook vermoord’

06-09-2021 13:15

Foto: Chris Aalberts.

“”Een groep gespierde mannen van de organisatie Nederland in Verzet heeft op hun shirts een gele Davidster staan, met daarbij in het Engels de tekst: ‘Dit is hoe je mij behandelt. Heb je dan niets geleerd van het verleden?’ Een van hen, horeca-ondernemer Marco IJben (55), vindt dat niet te ver gaan. „Wie een vaccinatie neemt, wordt ook vermoord. We weten niet wat er in zit.””

Voor IC-verpleegkundige Ivo Polderman (57) is het de eerste keer dat hij demonstreert, zegt hij. Hij draagt een bord met de tekst: ‘Nie wieder Ausweis’. „Het virus is er zeker, wat ik op de IC heb meegemaakt heb ik nog nooit gezien”, erkent hij. Maar hij meent ook dat Covid-19 vooral ouderen treft, en de jongeren die het krijgen allemaal ernstige onderliggende medische klachten hebben. „Ik vind deze maatregelen daarom disproportioneel.” Hij denkt dat er een „zakelijke elite” is die uiteindelijk aan de touwtjes trekt in deze crisis en baat zou hebben bij de situatie.”

En niemand die zich afvraagt hoe het precies kan dat in één van de modernste landen ter wereld met een degelijk onderwijssyteem zoveel mensen rondlopen die denken dat vaccins ‘massamoord’ zijn, tijdelijke maatregelen tijdens een pandemie te vergelijken zijn met de Holocaust of de nazi-bezetting of dat ‘een zakelijke elite’ aan de touwtjes trekt en ‘baat’ heeft bij de pandemie.

Is het niet gewoon ontzettend raar dat zoveel mensen die wel gewoon kunnen lezen en schrijven er toch nog denkbeelden op nahouden die in de vroege middeleeuwen al lachwekkend waren? Dat moet toch ook iets zeggen over het onderwijs, over de staat van het land, over de kwaliteit van opleidingen, over alles wat mis kon gaan en mis is gegaan?

Wanneer je er als wetenschapper of beleidsmaker niet in slaagt een volwassen burger met een gemiddeld IQ en een afgeronde basisschool- en middelbareschoolopleiding te overtuigen dat vaccins gewoon werken en veilig zijn en niet een biologisch moordwapen vol microchips om genocide mee te plegen, dat er echt sprake is van een pandemie en dat tijdelijke maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid geoorloofd zijn kun je eigenlijk nog maar één ding doen: jezelf de vraag stellen waar je precies hebt gefaald.