Politiek

‘Ik ben bang dat ik trombose krijg van die prik of dat ik een chip krijg ingespoten’

08-09-2021 18:48

“Onder migrantengroepen doen veel spookverhalen en complottheorieën de ronde over de vaccins, merken de huisartsen. In veel grootstedelijke wijken blijft de vaccinatiegraad achter. Zo ligt het percentage gevaccineerden in de Amsterdamse stadsdelen Zuidoost en Nieuw-West ruim 15 procentpunt onder het landelijke gemiddelde. De reguliere informatie van persconferenties, landelijke campagnes en brieven met oproepen om het vaccin te halen bereiken veel laaggeletterden niet.

Neem Dilek (40), die spontaan in tranen uitbarst als ze zich meldt bij de prikbus. ‘Ik weet niet of ik het durf’, snikt ze. ‘Ik heb suikerziekte en overgewicht, ik heb soms paniekaanvallen. Ik ben bang dat ik trombose krijg van die prik, of dat ik een chip krijg ingespoten.’

Met een aantal collega’s trok Sana in april aan de bel over het zorgwekkend lage animo voor vaccinatie onder laaggeletterden en Nederlanders met een migratieachtergrond. Een vaccinatiekloof dreigde. Vier maanden later laten de cijfers zien dat hun zorgen terecht waren. Relatief veel ic-patiënten hebben een migratieachtergrond.”

Dus Dilek is 40, weet wat trombose is, wat het gevaar van overgewicht is en wordt hoogstwaarschijnlijk ook behandeld voor suikerziekte (anders zou ze niet weten dat ze het heeft). Een insulinespuit vertrouwt ze blindelings, net als wat haar huisarts vertelt over de gevaren van obesitas of tromboses.

Maar in het uiterst veilige, zeer goed werkende kwaliteitsvaccin (zowel de ultramoderne uiterst efficiente m-RNA-versie van Pfizer of Moderna als de oude vertrouwde vectorversie van Janssen of AstraZeneca) tegen Covid19 heeft ze dan weer geen vertrouwen. Sterker nog, ze denkt dat met zo’n vaccin ‘een chip’ kan worden ingespoten.

Hoe is dat mogelijk? Hoe kan het dat één en dezelfde persoon moeiteloos (terecht) vertrouwen heeft in huisartsen en medicijnen tegen bijvoorbeeld diabetes maar bij een eenvoudig doch briljant ontworpen Nobelprijswaardig succesvaccin tegen de grootste pandemie van deze eeuw (onterecht) wantrouwen ervaart en er zelfs in begint te geloven dat met een vaccin stiekem ‘chips’ zullen worden ingespoten (wat echt een uiterst krankzinnige gedachte is die alleen voorbehouden hoort te zijn aan mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen)?

Er is iets heel erg mis in de samenleving. Beter gaat die samenleving zich eens afvragen waarom, hoe, bij wie en wanneer het zo ontzettend mis is gegaan. Want dergelijk pathologisch complotdenken en haast schizofreen dubbeldenken over de medische wetenschap komt niet zomaar uit het niets. Mensen worden niet geboren als antivaxxende, wetenschapontkennede, complotdenkende, paranoïde, realiteit ontkennende, semi-schizofrene wappies die obsessief blijven beweren dat vaccins die beslist geen gentherapie zijn gentherapie zijn.

Ziektes kunnen worden behandeld, ook psychische ziektes. Mits de oorzaak duidelijk is.