Politiek

Politie Amsterdam: ongeveer 20.000 mensen op Dam tijdens anticoronaprotest

09-09-2021 16:48

Foto: Chris Aalberts.

Volgens Thierry Baudet waren er zelfs voorafgaand aan de demonstratie al zeker 100.000 mensen aanwezig en ook volgens veelal anonieme wappies in comments en op social media hadden honderdduizenden mensen zich verzameld op de Dam afgelopen zondag om te protesteren tegen de coronamaatregelen.

Zowel de gemeente Amsterdam als de politie Amsterdam communiceerde na afloop dat het naar schatting ging om tussen de 10.000 en 30.000 deelnemers. 20.000 aanwezigen werd het uiteindelijke eindoordeel van de politie. Wat, uiteraard, niet werd geloofd door wappies die doorgaans toch al uitblinken in het bikkelhard ontkennen van vrijwel elke onwelgevallige realiteit.

De organisatie van de demonstratie houdt het er echter nog steeds bij dat ‘tussen de 50.000 en 100.000 mensen’ zich hadden verzameld, maar doet gelukkig nog wel zijn best absurde aantallen als 250.000 netjes weg te lachen.

Dat doet de politie ook als het gaat over een aantal van 250.000 mensen: “De Dam heeft een oppervlakte van 14.000 vierkante meter. Met twee personen per vierkante meter zou je dan een stapel mensen van negen hoog krijgen”, aldus een woordvoerder tegen Nu.nl.

Omdat de politie er, volgens eigen zeggen, geen belang bij heeft om aantallen mensen bij demonstraties te bagatelliseren is de politie bereid om gedetailleerd aan Nu.nl uit te leggen hoe ze precies komen aan dat uiteindelijke aantal van 20.000 mensen (“Het kunnen er ook 19.000 of 21.000 zijn geweest, maar bij lange na geen 50.000”):

“Om het aantal mensen in een bepaald gebied te berekenen gebruikt Joeri Sterringa, crowdmanager bij de politie, het openbare online hulpmiddel MapChecking, een tool die gebruikmaakt van de kaarten van Google. Hierop kan hij een gebied – in het geval van zondag de Dam en omliggende straten – intekenen.

Ook kan hij invoeren hoeveel mensen er gemiddeld op een vierkante meter staan. Zondag waren dat gemiddeld twee personen per vierkante meter, zo vertelden videobeelden uit de stad en politieagenten op straat hem. Vervolgens rolde daar het getal van circa 16.000 mensen uit die op en rond de Dam stonden.

Veel meer mensen konden daar volgens Sterringa ook niet meer bij. Aan de paleiszijde stonden zondag hekken.

Rond 13.00 uur begon de stoet vanaf de Dam te lopen. “Allemaal gingen ze door de Paleisstraat, daar ging zo’n 400 man per minuut doorheen. Toen dat na bijna een uur stopte, heb ik een punt gezet en het totale aantal mensen doorgerekend en op 20.000 gezet”, legt Sterringa uit.

Politiewoordvoerder Van der Veen vult aan: “Als er onderweg mensen later zijn aangesloten, waren dat er geen duizenden.”

Niet dat het er veel toe doet: iedereen weet al jaren dat het vooral gaat om ‘alternatieve feiten’ en dat feiten die onwelgevallig zijn kunnen worden weggezet als ‘nepnieuws’. 2 + 2 = 5, al jaren. In alle loopgraven op alle flanken van de cultuuroorlog.

Nu maar hopen dat er geen superspreader (van een natuurlijk ‘niet echt bestaand virus’, duh) tussen die 20.000 250.000 ongevaccineerden liep. Anders kunnen de IC’s het nog wel eens druk gaan krijgen met ‘niet bestaande’ ernstig zieken die allemaal sterven ‘met covid, niet aan covid’.

Zouden de ziekenhuizen al ivermectine hebben ingeslagen via de veearts?