Portemonnee

Belangenorganisatie eist miljarden aan variabele rente terug

24-09-2021 12:58

De afgelopen jaren hebben consumenten met een lening of schuld te veel variabele rente moeten betalen. Onlangs bereikten de Consumentenbond en ABN Amro overeenstemming over een compensatieregeling, om consumenten een tegemoetkoming in de kosten uit te betalen. Volgens belangenorganisatie Qollect is deze regeling echter ontoereikend en strijken de banken op deze manier alsnog hoge winsten op. De organisatie bereidt daarom een miljoenenclaim voor.

Jarenlang te veel betaald

Het probleem van te veel betaalde rente speelt bij tal van leningen. Heb je de afgelopen 30 jaar een hypotheek gehad voor huis of bedrijf? Een doorlopend krediet, of roodstand op de rekening? Dan is de kans groot dat je jaarlijks tot wel enkele duizenden euro’s aan variabele rente te veel hebt betaald. De banken hebben de regelgeving omtrent variabele rente namelijk niet goed opgevolgd. Deze rente mag verhoogd worden wanneer de markrente hoger wordt, maar wanneer de marktrente lager wordt moet ook de variabele rente omlaag. En juist dat laatste is in veel gevallen niet of nauwelijks gebeurd. Hierdoor hebben consumenten hogere rentebedragen betaald dan wat volgens de regelgeving had gemogen. Daarbij gaat het overigens niet alleen om het verschil tussen de betaalde rente en de rente die het eigenlijk had moeten zijn. Het heeft namelijk ook effect gehad op de lengte van de afbetalingsperiode. De hogere rente zorgde ervoor dat er minder afgelost werd. Ook dit indirecte gevolg wil Qollect nu meenemen in hun claim richting de banken.

Slachtoffer van woekerrente?

Heb je in de afgelopen 30 jaar ook betaald voor leningen met zo’n woekerrente? Dan is het advies van Qollect om niet akkoord te gaan met een afkoopregeling zoals ABN Amro nu met de Consumentenbond heeft afgesproken. Deze regeling zal volgens de organisatie namelijk slechts 15 procent van de totaal te veel betaalde rente dekken. Zo is er al een geval bekend van een consument die dacht recht te hebben op een vergoeding van 18.500 euro, maar uiteindelijk slechts 300 euro uitgekeerd kreeg. Met de aanmelding bij Qollect voorkom je dat je met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Aanmelden is kosteloos en vrijblijvend. Pas bij winst zal er een percentage van het te ontvangen bedrag worden ingehouden.