Politiek

Belgische courant Le Soir zelfcensureert artikel offline na antivaxx-wappieterreur

27-09-2021 11:39

Foto: Chris Aalberts.

De Franstalige Belgische courant Le Soir publiceerde vrijdag een artikel online met de kop: De woede van het zorgpersoneel: “We gaan de niet-gevaccineerden bijna haten.” In het artikel een reportage over de IC van een Luiks ziekenhuis, alwaar alle(!) coronapatiënten ongevaccineerd zijn en alwaar de artsen en verpleegkundigen steeds gefrustreerder raken en moedelozer worden van al dat zinloze, eenvoudig met een uitstekend werkend en zeer veilig vaccin te voorkomen leed door geschifte antivaxxers, FvD’ers en overige zelfhatende potentiële massaleed veroorzakende wappies.

Al snel na de online publicatie veranderde Twitter (een ‘sociaal’ medium, dat het met Google en Facebook gedeelde monopolie heeft op vrijwel alle meningen en informatie online, dat mensen ‘dichter bij elkaar brengt’ maar wat beslist door helemaal niemand wordt gereguleerd want ‘particulier bedrijf’) in een meestal anoniem wappieterroristenrioolplatform waarin vooral het personeel van het in de reportage beschreven Luikse ziekenhuis het moest ontgelden. Uiteraard inclusief de inmiddels doodnormale oproepen tot stalking, laster, haat, geweld en dreigementen aan het adres van het zorgpersoneel (allemaal ‘vrijheid van meningsuiting’ natuurlijk).

Waarop Le Soir zich genoodzaakt zag het artikel weer offline te halen.

Het artikel staat wel nog gewoon afgedrukt in de papieren courant, alleen leesbaar voor abonnees. Met een nieuwe kop: “We vechten voor hen, maar ze blijven het vaccin weigeren”.

Citaten uit het niet geheel onterecht door Le Soir gezelfcensureerde artikel (via De Standaard):

“Van de tien covidpatiënten, allen tussen de 33 en 61 jaar, die nu op de intensieve zorg van het ziekenhuis liggen (het CHR Citadelle in Luik, red.), is er geen enkele gevaccineerd’, schetst de reportage. Een intensivist, die net als zijn collega’s anoniem wordt geciteerd, zegt dat hij geen begrip meer kan opbrengen voor mensen die bedden bezetten, omdat ze het vaccin hebben geweigerd. ‘Daardoor komt onze capaciteit om andere patiënten te verzorgen in het gedrang. We hadden het gevoel dat de vaccinaties de werkdruk op intensieve zouden beëindigen. Maar door het gedrag van sommige mensen kunnen we het hier niet rustiger aan doen.’”

 

De kop van het offline gehaalde artikel in Le Soir: