Marketing

Alles wat je moet weten over Apple Face ID

29-09-2021 18:38

Apple Face ID kennen we inmiddels al even. Het is sinds september 2017 dé handige manier van Apple om je iPhone of iPad te ontgrendelen. Apple Face ID is een systeem dat werkt door middel van gezichtsherkenning. Het systeem werkt behalve bij ontgrendelen ook bij het autoriseren van betalingen en inloggen in applicaties. Het enige dat je hoeft te doen, is je gezicht voor de frontcamera houden. In dit artikel lees je er nog eens alles over!

Welke toestellen hebben Face ID?

Apple Face ID werkt zeker niet op alle toestellen. Het systeem is in september 2017 samen  met de destijds nieuwe toestellen geïntroduceerd. De gezichtsherkenning is dan ook alleen toepasbaar op devices die sindsdien zijn gelanceerd. Dat betekent helaas dus ook dat Apple Face ID niet te gebruiken is op toestellen die voor die tijd op de markt zijn gebracht.

Apple Face ID instellen

Heb jij een Apple iPhone of iPad uit september 2017 of nieuwer? Dan kun jij Apple Face ID instellen! Normaal gesproken gebeurt dit direct bij de configuratie van je nieuwe toestel. Mocht dat echter om een of andere reden niet gebeurd zijn of je hebt dit toen bewust overgeslagen, leggen wij je graag uit hoe je Apple Face ID alsnog op je iPhone of iPad kunt instellen.

  1. Navigeer naar “Instellingen”;
  2. Klik op “Touch ID en toegangscode”;
  3. Vervolgens op “Configureer Face ID”;
  4. Volg de instructies die worden weergeven.

Tip: net zoals je bij Touch ID verschillende vingers kunt instellen, kun je bij Face ID ook een extra uiterlijk instellen. Dit is super handig voor als je af en toe een bril draagt of een keer je baard laat staan. Hoewel je uiterlijk dan anders is, zal je device jou toch herkennen. Hoe je een extra uiterlijk instelt? Ook dat leggen we je graag uit!

  1. Navigeer wederom naar “Instelling”;
  2. Klik weer op “Touch ID en toegangscode”;
  3. Vervolgens “Configureer een ander uiterlijk”
  4. Volg de instructies die worden weergeven.

Na het voltooien van deze stappen heb je succesvol Face ID op je iPhone of iPad geïnstalleerd met één of meerdere uiterlijken.

Apple Face ID in de praktijk

Nadat je Face ID hebt geïnstalleerd kun je je iPhone of iPad ontgrendelen met gezichtsherkenning. Til je toestel op om deze uit de slaap/sluimerstand te halen, houd je toestel recht voor je en kijk in de camera. Wanneer het slotje opent op je scherm veeg je vanaf de onderkant van je scherm omhoog om je toestel te ontgrendelen. Zo simpel is het!

Om te voorkomen dat je iPhone of iPad tijdens het gebruiken van Face ID kapot gaat, zijn er vele smartphonehoesjes en iPad hoezen die jouw device goed kunnen beschermen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoesje met extra grip of een telefoonhoesje met koord, zodat je toestel niet zomaar uit je handen glijdt.

Werkt Face ID met een bril of zonnebril op?

Bij het configureren van Face ID legt je toestel door middel van een TrueDepth- en infraroodcamera meer dan 30.000 punten van je gezicht vast. Dit maakt dat het in de meeste gevallen mogelijk is je gezicht te herkennen. Ook als je een bril of zonnebril draagt of een baard of snor laat staan. Toch kunnen sommige uiterlijke kenmerken bepaalde soorten licht blokkeren, waardoor Face ID niet meer goed werkt. We raden je dan ook aan in dergelijke gevallen een extra uiterlijk te configureren, zoals we eerder hebben uitgelegd. Bij een langdurige verandering van je uiterlijk kun je Face ID natuurlijk ook gewoon opnieuwe instellen.

Help! Face ID werkt niet

Het kan voorkomen dat Face ID het niet goed of zelfs helemaal niet doet. Om erachter te komen wat de oorzaak is, kun je de volgende stappen doorlopen.

  1. Check of je beschikt over de nieuwste versie van iOS;
  2. Zorg dat Face ID is ingeschakeld en geconfigureerd met de apps waarmee je het wilt gebruiken;
  3. Maak je TrueDepth-camera schoon en controleer of die niet vies, beschadigd of bedekt is;
  4. Kijk in de richting van de TrueDepth-camera.

Heb je de voorgaande stappen keurig doorlopen, maar werkt je Face ID nog steeds niet of niet naar behoren? Log dan in met je toegangscode en stel je Face ID helemaal opnieuw in of configureer een nieuw uiterlijk.

Face ID uitschakelen

Tot slot kun je Apple Face ID natuurlijk ook gewoon weer uitschakelen. Dan zul je weer gebruik moeten maken van je toegangscode of Touch ID. Het uitschakelen van je Face ID doe je als volgt.

  1. Ga naar “Instellingen”;
  2. Klik op “Face ID en toegangscode”;
  3. Selecteer een van de volgende stappen: “Face ID alleen voor bepaalde onderdelen uitschakelen” of “Face ID uitschakelen”;

Nu is Face ID helemaal uitgeschakeld ofwel alleen voor bepaalde onderdelen. Uiteraard is het altijd mogelijk Face ID weer opnieuw in te stellen.