Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Nog geen derde reageert positief op nieuwe regeringscombinatie

03-10-2021 09:48

Sigrid Kaag (D66)

De afgelopen week zijn de verschuivingen beperkt gebleven. Alleen bij D66 is een daling van 2 zetels te zien. Hieronder het totaaloverzicht.

De vier partijen die nu aan de slag gaan om een regering te vormen staan bij deze peiling op 65 zetels. Een verlies van 13 ten opzichte van de verkiezingen.

Bij deze uitslag is een mogelijke lijst van Pieter Omtzigt niet meegenomen. Dat doen we alleen als hij zou aankondigen dat hij met een eigen partij aan de verkiezingen mee zal doen. (We hebben nog wel apart gevraagd als Pieter Omtzigt wel met een eigen lijst zou meedoen wat men dan zou stemmen en dan komen we weer op de 25 zetels, die we enkele weken geleden meldde).

29 procent van de Nederlanders reageert positief op een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Onder de kiezers van VVD en de -inmiddels kleine groep- kiezers van het CDA reageert ongeveer 80 procent positief op die combinatie van vier.

Bij de ChristenUnie is het ruim de helft. Maar bij D66 geeft slechts 35 procent aan positief te reageren op deze combinatie, 30 procent negatief en 35 procent neutraal. Wel geeft 65 procent van de D66 kiezers aan van dit moment dat wel een goede beslissing was van D66 om aan dit kabinet te gaan meewerken en 26 procent niet. Maar als de kiezers genomen worden die op 17 maart D66 stemden vindt 50 procent het wel een goede beslissing en 39 procent niet. (Besef daarbij dat nog maar 59 procent van de D66-kiezers uit 17 maart jl. nu nog aangeven D66 te zullen stemmen).