Politiek

Telegraaf interviewt D66 020 over homohaat door allochtonen, D66: ‘En Urk dan?’

07-10-2021 16:08

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter D66 Amsterdam. Foto: Maarten Brante.

“Van die verdraagzaamheid merken homo’s op straat weinig. Die worden uitgescholden en bespuugd.

„Dat vrienden van mij niet meer in alle buurten hand in hand over straat durven lopen, vind ik een groot onrecht.”

Maar hoe komt dat?

„Wat je ziet en dat zie je ook in Urk, dat er jongerengroepen zijn…”

Urk als bliksemafleider begrijp ik? Te pijnlijk voor D66 om te benoemen dat het in Amsterdam vaak jongeren zijn met een islamitische achtergrond?

„Wat ik ingewikkeld vind is de homo’s als stok te gebruiken om moslimjongeren te slaan. Dit speelt bij alle religies.”

Ik hoor geen verhalen over homo’s die op Urk in elkaar worden geslagen.

„Laatst stond een hele groep jongeren in een nazi-uniform. In Amsterdam zijn het vaak jongeren met een biculturele achtergrond. Waar ik me aan stoor is dat we doen of het alleen maar onder moslimjongeren voorkomt.”

Dat zeg ik niet. Dat vertellen slachtoffers aan gemeenterapporteurs. Dat de daders vaak allochtonen zijn. Jongens met een Marokkaanse achtergrond. Die zitten toch niet in de Christelijk Gereformeerde Kerk?

Van Dantzig veert op. „Maar het zijn toch niet alleen maar moslims? We hebben toch ook in een Ghanese kerk homogenezingen gehad? In andere steden zijn het etnisch Hollandse jongeren waar religie ook een rol speelt. Als religie een rol speelt, moet dat gewoon worden benoemd. Ook als het moslims zijn.””

 

D66 en de realiteit, het blijft een onmogelijke combinatie. Iedereen weet dat in Amsterdam het geweld tegen homoseksuelen voornamelijk uit allochtone, islamitische hoek komt. Maar welke Amsterdamse D66’er je ook vraagt, zoals de Telegraaf in dit geval doet met fractievoorzitter Reinig van Dantzig, het wordt elke keer weer draaien, spinnen, liegen, duiken, spartelen, jijbakken, naar anderen wijzen en natuurlijk het panacee-cliché ‘en Urk dan?’. Pathetisch en lachwekkend die angst voor benoemen.

Alsof Urk, net als Amsterdam inmiddels, internationaal bekend staat als stad van homohaat en geweld tegen homo’s. Een intolerante gewelddadige stad waar je vooral niet jezelf kunt zijn. Tenzij je moslim bent natuurlijk.