Politiek

Ex-software chief Pentagon: ‘China heeft strijd om artificiële intelligentie gewonnen’

11-10-2021 14:08

Kent u dat verhaal over de zorg dat China (die communistische mensenrechtenschendende dictatuur) streeft naar werelddominantie? Dat verhaal heeft er zojuist een angstaanjagend hoofdstuk bijgekregen. Want volgens Nicolas Chaillan, de voormalige baas van software-ontwikkeling, Artificiële Intelligentie (AI)en alles wat daarmee heeft te maken in het Pentagon, heeft China de strijd tegen de VS om AI reeds gewonnen. Pikant detail is dat Chaillan begin september zijn hoge functie in het Pentagon vrijwillig heeft opgegeven uit protest tegen de in zijn ogen te trage technologische militaire technologische ontwikkeling van de VS.

Via Reuters:

“China has won the artificial intelligence battle with the United States and is heading towards global dominance because of its technological advances, the Pentagon’s former software chief told the Financial Times.

“We have no competing fighting chance against China in 15 to 20 years. Right now, it’s already a done deal; it is already over in my opinion,” he told the newspaper. “Whether it takes a war or not is kind of anecdotal.”

He said U.S. cyber defences in some government departments were at “kindergarten level”.”

Het is kortom een goed idee om Chinees te gaan leren. En om alvast te wennen aan een overheid die steeds minder op heeft met vrijheden en steeds meer met controle en beperkingen.

Overigens is het niet alleen Chaillan die waarschuwt. Volgens de westerse inlichtingendiensten is China inderdaad hard op weg de grootste speler ter wereld te worden op technologisch gebied:

“China, the world’s second largest economy, is likely to dominate many of the key emerging technologies, particularly artificial intelligence, synthetic biology and genetics within a decade or so, according to Western intelligence assessments.”

Eén van de redenen waarom China voorop loopt met deze technologieën is dat Chinese bedrijven min of meer worden gedwongen met de overheid samen te werken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van (militaire) technologie. Bovendien ontbreekt in China elk ethisch debat over de ontwikkeling en het gebruik van deze techniek. In het Westen echter staan dergelijke technieken nog in de kinderschoenen omdat er te weinig ruimte is voor progressie vanwege de ethische implicaties en er te weinig in wordt geïnvesteerd.