Politiek

Sigrid Kaag tijdens rechtszaak tegen Facebook-bedreiger: ‘Woorden kunnen verwonden’

12-10-2021 15:59

D66-leider Sigrid Kaag.

D66-leider Sigrid Kaag maakte dinsdag tijdens een rechtszaak bij de politierechter tegen een 43-jarige man die dreigementen aan haar adres had geuit gebruik van haar spreekrecht. In Nederland komt het zelden voor dat politici van dit recht gebruik maken. Alleen Alexander Pechtold (D66) en Geert Wilders (PVV) hebben eerder gebruik gemaakt van hun spreekrecht.

Kaag vertelde in de rechtszaal dat ze zich nog nooit zo bedreigd heeft gevoeld. Ook haar kinderen voelden zich bedreigd, en waren bang om naar huis te gaan:

“Ik ben bang om de post te openen, om de hond uit te laten. Dat kan niemand zich voorstellen. Dat je huis een onveilige plek is geworden, vanwege de baan van je moeder.”

Verder liet Kaag weten dat er in het publieke debat steeds meer sprake is van “dehumanisering” en dat “woorden kunnen verwonden”:

“Steeds meer mensen krijgen te maken met verbale dreigingen. Het is niet wat Nederland zou moeten zijn en waar we naartoe moeten. Maar woorden doen er wél toe. Woorden kunnen verwonden.”

Kaag richtte haar woorden tot ene Erik van Z. Hij had eerder in een Facebook-comment op de pagina van D66-Noord-Brabant geschreven:

“Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren.”

Eerder had hij op Facebook gedreigd minister Hugo de Jonge (CDA) te laten doden.

Erik van Z., normaal woonachtig in Spanje, heeft al een strafblad. Hij werd door de politierechter uiteindelijk veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk.