Politiek

Politie pakte in zomer 22-jarige Yavuz O. op voor beramen moordaanslag premier Rutte

13-10-2021 12:11

De 22-jarige Yavuz O. is afgelopen zomer door de politie opgepakt omdat hij plannen had premier Rutte te vermoorden. Zijn plannen deelde hij via Telegram, waar hij in de beruchte, staatsgevaarlijke wappiegroep ‘De Bataafse Republiek’ onder meer zocht naar wapens en huurmoordenaars en opruiende berichten plaatste.

Volgende week vindt de eerste, niet inhoudelijke, pro-forma-zitting plaats bij de rechtbank in Den Haag. Drie zaken worden Yavuz O. ten laste gelegd: opruiing tot een terroristisch misdrijf, het inwinnen van inlichtingen ten voorbereiding van zo’n misdrijf en bedreiging met een terroristisch misdrijf.

Het beruchte Telegram-wappiekanaal ‘De Bataafse Republiek’ werd eerder deze week door justitie gesloten, samen met andere staatsgevaarlijke wappie-kanalen.

Voor zijn arrestatie publiceerde Yavuz O. onder andere het volgende op een wappiekanaal:

“Ben benieuwd wat het volk hiervan gaat doen? Precies. En ik ga er verandering in brengen. Meeste Nederlanders hebben toch hekel aan die Rutte’ en ‘Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar.

Regel eerst strijders. En niet zomaar strijders, serieuze mensen die wat willen doen. Die het zat zijn, en schijt hebben. En hun vrijheid eisen. Ik zoek geen demonstranten. Ik zoek revolutionairen. Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan.”

Ook besprak hij zijn wappieplannen offline met mensen en zou daarbij over het volgende hebben gesproken:

“‘Het bestormen van het parlement’, ‘het regelen van strijders’, ‘het laten bloeden van die teringbende’, ‘het afknallen van Rutte als hij buiten gaat fietsen.'”

Daarbij zouden vuurwapens moeten worden gebruikt. Hij liet daarom op Telegram weten op zoek te zijn naar een Glock of een Scorpio. Op zijn telefoon vond de politie zoektermen aan als ‘uzi’, ‘1.62 pistol’, ‘huurling’ en ‘banen waarbij je wapens mag dragen’.