Doneer aan TPO
Inloggen voor TPO Plus
Schrijf je in voor de TPO Nieuwsbrief!

Politie pakte in zomer 22-jarige Yavuz O. op voor beramen moordaanslag premier Rutte

Plaatste opruiende berichten op Telegram, zocht wapens en huurmoordenaar

12:11, 13 oktober 2021

Plaatste opruiende berichten op Telegram, zocht wapens en huurmoordenaar

 

De 22-jarige Yavuz O. is afgelopen zomer door de politie opgepakt omdat hij plannen had premier Rutte te vermoorden. Zijn plannen deelde hij via Telegram, waar hij in de beruchte, staatsgevaarlijke wappiegroep ‘De Bataafse Republiek’ onder meer zocht naar wapens en huurmoordenaars en opruiende berichten plaatste.

Volgende week vindt de eerste, niet inhoudelijke, pro-forma-zitting plaats bij de rechtbank in Den Haag. Drie zaken worden Yavuz O. ten laste gelegd: opruiing tot een terroristisch misdrijf, het inwinnen van inlichtingen ten voorbereiding van zo’n misdrijf en bedreiging met een terroristisch misdrijf.

Het beruchte Telegram-wappiekanaal ‘De Bataafse Republiek’ werd eerder deze week door justitie gesloten, samen met andere staatsgevaarlijke wappie-kanalen.

Voor zijn arrestatie publiceerde Yavuz O. onder andere het volgende op een wappiekanaal:

“Ben benieuwd wat het volk hiervan gaat doen? Precies. En ik ga er verandering in brengen. Meeste Nederlanders hebben toch hekel aan die Rutte’ en ‘Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar.

Regel eerst strijders. En niet zomaar strijders, serieuze mensen die wat willen doen. Die het zat zijn, en schijt hebben. En hun vrijheid eisen. Ik zoek geen demonstranten. Ik zoek revolutionairen. Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan.”

Ook besprak hij zijn wappieplannen offline met mensen en zou daarbij over het volgende hebben gesproken:

“‘Het bestormen van het parlement’, ‘het regelen van strijders’, ‘het laten bloeden van die teringbende’, ‘het afknallen van Rutte als hij buiten gaat fietsen.'”

Daarbij zouden vuurwapens moeten worden gebruikt. Hij liet daarom op Telegram weten op zoek te zijn naar een Glock of een Scorpio. Op zijn telefoon vond de politie zoektermen aan als ‘uzi’, ‘1.62 pistol’, ‘huurling’ en ‘banen waarbij je wapens mag dragen’.

Tags:
 
 

 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina) Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over de betaling van je donatie? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Aanbevolen video

Advertentie

 
  True managed webspace
 
 
Linktips: Blackjack online spelen | Online Casino | Juridisch Advies Arbeidsrecht