Nieuws

Pfizer wil in Europa kinderen tussen 5 en 11 jaar kunnen vaccineren

15-10-2021 16:24

Een coronavaccin (Pixabay).

Farmaceut Pfizer/BioNtech heeft resultaten van teststudies voor het vaccineren van kinderen van 5 tot 12 jaar oud gedeeld met het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Als het EMA tot de conclusie komt dat het vaccineren van kinderen vanaf 5 jaar inderdaad veilig genoeg is kan er groen licht worden gegeven voor vaccinatiecampagnes van kinderen. Momenteel is het vaccin alleen goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar oud.

Drie weken geleden publiceerde Pfizer zelf al de testresultaten van hun eigen studie. Aan die studie namen zo’n 2300 kinderen in de leeftijd van 5 tot 11 jaar deel. Uit die Pfizer-studie bleek dat het Pfizer-vaccin inderdaad veilig is voor kinderen vanaf 5 jaar, zoals uit onderzoek van WC Eend regelmatig blijkt dat WC Eens als beste onder de rand komt.

Eén van de meest opvallende resultaten van de studie was dat kinderen veel minder bijwerkingen lijken te hebben van het vaccin.

Zelfs als het EMA groen licht geeft dan nog betekent dit niet dat alle kinderen vanaf 5 jaar in elk Europees land zullen worden gevaccineerd. Elk land afzonderlijk kan besluiten de adviezen van het EMA wel of niet te gebruiken in het covid19-beleid. Omdat het gaat om kinderen kleven er nogal wat ethische bezwaren aan, wat voor veel beleidsmakers een reden zal zijn niet snel over te gaan tot het vaccineren van kinderen.

Bovendien zal het zeker nog maanden duren voordat er genoeg vaccins beschikbaar zijn voor de te vaccineren kinderen De vraag is of het tegen die tijd überhaupt nog wel nuttig is om kinderen te vaccineren.