Nieuws

Het ongevaccineerde Godswonder Urk, waar ze maar geen Covid19 willen krijgen

21-10-2021 19:30

Het Urker Mannenkoor in actie. Screenshot Youtube.

“Het is een bijzondere situatie op Urk”, zegt immunoloog Ger Rijkers van het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. „De afgelopen drie, vier maanden stijgt het aantal besmettingsgevallen nauwelijks. Maar daarvoor had Urk te maken met enorme pieken. In mijn ogen heeft Urk, door niet te vaccineren en zich niet aan de maatregelen te houden, het virus laten rond razen. Dat heeft vrij veel besmettingen en ziekenhuisopnames opgeleverd, in een relatief jonge bevolking.”

„Iedereen komt vroeg of laat met het virus in contact. Ik denk dat op Urk een groot deel van de bevolking inmiddels immuun is. Zeker de jongeren.

Volgens Frits Rosendaal, epidemioloog van het Leids Universitair Medisch Centrum, kunnen Urkers beter niet blind vertrouwen op natuurlijke immuniteit. Hij verwacht dat het ’stilte voor de storm is’ op Urk. „Maar de storm kan ook een langdurige stijve bries zijn.” Hij berekent op basis van de gemiddelde ziekenhuisopnamekans dat mogelijk 4.600 van de in totaal 21.000 Urkers corona hebben gehad. Tel daar 7.000 gevaccineerden bij op en dan is ruim vijftig procent beschermd. Rosendaal: „Bij deze getallen is veel op te merken, maar je komt er altijd op uit dat een flink deel nog niet beschermd is. Het is een kwestie van tijd voor de opnames komen.””

 

Nog meer Urk. Na NRC probeert nu ook De Telegraaf meer te weten te komen over Het Goddelijke Wonder Van Urk. Maar ook bij De Telegraaf komen ze niet verder dan ‘immuniteit door hoge besmettingsgraad’.

Terwijl wij natuurlijk al lang weten dat het Urker Mannenkoor de drijvende kracht is achter dit godsvrezende dorpje dat dapper weerstand biedt tegen het Covid19-virus. En tegen vaccineren, dat ook, amen.