Nieuws

Duitse, Indiase toeristen doodgeschoten in Mexico, Nederlander gewond, drugskartel verdacht

22-10-2021 12:45

Het strand bij Tulum, Mexico. Foto: Google Streetview.

Bij een schietpartij in het Mexicaanse Tulum Pueblo zijn woensdag een Duitse en Indiase vrouw doodgeschoten. Drie anderen raakten gewond, waaronder een Nederlander. De Mexicaanse politie gaat er van uit dat de slachtoffers toevallig op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats waren. Waarschijnlijk is een oorlog tussen drugsbendes de oorzaak van de schietpartij.

De gewonden zijn een Nederlandse vrouw en twee Duitse vrouwen. Ook één van de schutters raakte gewond en kon worden opgepakt.

Volgens de Spaanse krant El Pais waren de schutters huurmoordenaars. De politie kon of wilde niet zeggen wie de schutters zijn en bij welke bende ze horen.

In maart van dit jaar werd in dezelfde paradijselijke toeristenplaats ook al een Spaanse toerist doodgeschoten toen hij in een vuurgevecht tussen bendes terechtkwam. Enkele dagen daarvoor vonden op straat meerdere schietpartijen plaats.

In mei werd in Tulum iemand op straat geëxecuteerd door een huurmoordenaar, in juni werden drie mannen op het strand doodgeschoten, in augustus werd een man op straat doodgeschoten, in september werden een taxichauffeur en een bewaker ‘doorzeefd met kogels’.

Meer dan 80% van de lokale economie van Tulum drijft op toerisme. De inwoners waren dan ook blij toen in tijden van coronalockdown iedereen naar Tulum leek te komen omdat daar, zonder dat er sprake was van enige controle, gewoon kon worden gefeest en uitgegaan. Maar met die toeristen kwamen ook de drugs en dus de drugsdealers en drugskartels. Inwoners laten aan Mexicaanse media weten dat de situatie al zeker een jaar onhoudbaar is.

Het Mexicaanse OM zegt dat tenminste zes misdaadorganisaties zich manifesteren in Tulum en omgeving; het Los Pelones-kartel, het Bonfil-kartel, het Jalisco Nueva Generación-kartel, het Sinaloa-kartel, La Barredora en Zetas Vieja Escuela.