Wybren van Haga – Waarom ik aangifte doe tegen de staat wegens coronadiscriminatie

01-11-2021 20:01

Wybren van Haga. Screenshot NPO.

Deze week heb ik bekend gemaakt dat ik aangifte ga doen tegen de Staat der Nederlanden wegens discriminatie en medische apartheid. Met dat idee loop ik al langer in mijn hoofd, maar nadat minister Hugo de Jonge richting de persconferentie van aanstaande dinsdag had aangegeven dat hij niet langer uitsluit maatregelen te treffen die alleen ongevaccineerden treft, wist ik het zeker. Ik moet opstaan tegen een man die discriminatie niet schuwt. De maat is vol.

Keer op keer wordt onze grondwet geschonden. Na de lockdown kennen we nu de QR-code, die in strijd is met onze grondwet. De QR-code vraagt om een vaccinatie- en/of testbewijs en grijpt daarmee in de lichamelijke integriteit van een persoon en dat mag niet. Net zoals het onrechtmatig is om iemand op zijn of haar lichamelijke situatie de toegang tot een restaurant, bioscoop of theater te weigeren.

Het coronabeleid van de Staat is discriminatoir en creëert medische apartheid, waarbij ongevaccineerden worden buitengesloten. Dat is precies de reden dat ik aangifte ga doen. Als minister De Jonge dinsdag komt met maatregelen die alleen zijn gericht op ongevaccineerden zal ik dat meenemen bij het doen van mijn aangifte. Het beleid is niet alleen vanwege discriminatie omstreden, maar ook omdat het kabinet steeds heeft gezegd dat er bij vaccinatie geen sprake mag zijn van ‘dwang of drang’. Die belofte wordt met voeten getreden.

De mainstreammedia wil vooralsnog niet berichten over het feit dat ik de aangifte tegen de Staat ga doorzetten. ‘De politiek zoekt naar coronamaatregelen die weinig pijn doen’, was één van de reacties van een journalist. Een ander zei dat ze nog niets met ons aangiftebericht gingen doen omdat de persconferentie nog moet komen. Ze zitten fout want de discriminatoire QR-code is er al en dat alleen is al reden genoeg om aangifte te doen van discriminatie en medische apartheid. Laat staan als minister De Jonge het komende dinsdag nóg bonter maakt met nieuwe discriminatoire maatregelen en er echt regels komen voor alleen ongevaccineerden.

Terecht werd door sommige journalisten gesteld dat al tegen de QR-code is geprocedeerd. Maar de mening dat de aangifte hierdoor juridisch kansloos zou zijn, deel ik dan weer niet. Zeker niet omdat diverse hoogleraren hebben gesteld dat het doen van aangifte tegen het coronabeleid zinvol is. Daarbij heb ik een mandaat van tienduizenden mensen om aangifte te doen.

In mijn eentje was ik goed voor vier Kamerzetels, die mensen wil ik een stem geven. En niet alleen die mensen. In de laatste peiling van I&O-research vindt 60% van de ondervraagden dat het al dan niet vaccineren een vrije keuze moet blijven. En mijn petitie stop coronadiscriminatie heeft al bijna 200.000 handtekeningen opgehaald. Alle reden dus om als volksvertegenwoordiger te knokken voor het belang van die mensen.