Ondernemen & zzp

Hypotheken: de zakelijke hypotheek

08-11-2021 12:46

Een hypotheek is een lening met onroerend goed als onderpand. Vaak is dit dus een woning of een bedrijfspand. Financieren kan voor veel verschillende objecten, een eigen inbreng is wel iets wat je nodig hebt. Een zakelijke hypotheek is ook een type financiering, maar sommige banken financieren zakelijk vastgoed niet zo makkelijk. Dan zijn er alternatieve financiers die wel willen financieren zoals bedrijfspanden en projectontwikkelingen. Geef dus niet te snel op als de bank niet door wil zetten met een zakelijke hypotheek. Kijk altijd nog even verder. Lees hier meer over de financieringsopties.

Verschillende financieringsopties

Zakelijke hypotheken komen in verschillende vormen, want een lening kun je voor van alles afsluiten. Een zakelijke financiering kan van verschillende aard zijn. Een aantal financieringsopties:

  • Verhuurhypotheek
  • Bedrijfshypotheek
  • Overbrugging
  • Projectontwikkeling

Als je wilt investeren in een bedrijfspand, of als je een nieuw kantoor wilt kopen, dan heb je een zakelijke hypotheek nodig. Ook als je nieuwe projecten wil ontwikkelen of er in wil investeren heb je een financiering nodig. Om een periode te overbruggen kun je hulp krijgen door middel van een overbruggingshypotheek. Met een verhuur hypotheek kun je een woning financieren die je wilt gaan verhuren. Bijvoorbeeld als je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je huidige woning wilt aanhouden om te verhuren. Zo hoef je je oude woning niet te verkopen als je dit niet wil. Er zijn dus genoeg financieringsopties.

Financiering bedrijfspand

De financiering bedrijfspand is ook een type financiering. Een bedrijfspand gebruikt je om je bedrijf te vestigen. Een zakelijke hypotheek komt hier in beeld, aan deze hypotheek zitten looptijden van 10 tot 20 jaar. Zo’n hypotheek werd vroeger vaak door de bank aangeboden, maar door regulering en wetgeving is dit aanzienlijk lastiger geworden. Daarom bieden sommigen een alternatieve vorm van financiering. Net als bij een zakelijke hypotheek financieren vastgoedfinanciers maximaal 70% tot 80% van het aankoopbedrag van een bedrijfspand. Dit percentage heet Loan to Value. Je hebt dus sowieso eigen geld nodig om de rest te betalen. Een bedrijfspand uitzoeken wil je dus graag in een keer goed doen. Kijk dan goed naar een aantal dingen, waaronder de oppervlakte, parkeergelegenheid, mogelijkheid tot verhuren delen, mogelijkheid tot uitbreiding en bereikbaarheid.

Zakelijke hypotheek is mogelijk

Zo zie je maar dat de bank niet altijd de oplossing is. Sommige gaan verder waar de bank stopt. Kijk dus altijd naar alle mogelijkheden als het gaat om leningen en hypotheken. Een zakelijke hypotheek is dus niet onmogelijk als de bank er niet mee door wil gaan. Een bedrijfspand financieren is op meerdere manieren mogelijk. Of je nu zelf een nieuw pand wil kopen, of dat je wil investeren in een bedrijfspand.