Nieuws

Half jaar cel voor ‘haatzaaien’ en ‘discrimineren’ op social media

09-11-2021 18:11

Een 19-jarige man uit Hilversum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen (waarvan 136 voorwaardelijk) en een taakstraf van 120 uur. Dit voor het op social media plaatsen van ‘haatzaaiende, discriminerende en gewelddadige berichten’ en een video gericht tegen ‘Joden, moslims en personen met een andere huidskleur’. De man is ook veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Na een tip van de AIVD deed de politie huiszoeking bij de man en trof op zijn telefoon diverse gebruikersnamen aan voor social media accounts. Via die accounts werden de haatzaaiende uitingen  verspreid. De man heeft aan de politie bekend de berichten en een video online te te hebben geplaatst.

Rechtspraak.nl schrijft hierover:

“Met die accounts zijn berichten geplaatst met teksten als ‘Rassenoorlog nu’ en ‘Alle liberale joden moeten worden doodgeschoten als vijand van de westerse beschaving’. Op het onder jongeren populaire platform TikTok staat een filmpje waarop een gemaskerde man te zien is die een pistool naast zijn hoofd houdt. Onder het filmpje staat ‘KRIEG #1488’, termen die door neonazi’s worden gebruikt.”

Ook plaatste de man teksten als: ‘Zwarten zijn apen’, ‘vermoord en dood joden’ en ‘moslims zullen worden verbrand’. In chatgroepen waaraan hij deelnam uitte hij zijn rechts-extremistische denkbeelden.

In de woning van de man trof de politie vuurwapens en munitie aan. Volgens de man is zijn opa eigenaar van de vuurwapens. Volgens de rechter maakt dat weinig uit en had hij de wapens immers ‘juridisch voor handen’.

De uitspraak:

“De man heeft zich schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen mensen vanwege hun ras of godsdienst. De kwetsende, discriminerende en gewelddadige uitlatingen zijn volgens de rechtbank onacceptabel. De Nederlandse samenleving is divers en voor haatzaaien en het oproepen tot geweld is geen plaats. Uit het rapport van de psycholoog blijkt dat bij de man sprake is van verschillende stoornissen. De strafbare feiten kunnen daarom niet helemaal aan hem worden toegerekend. De rechtbank legt de man een celstraf op van 180 dagen waarvan 136 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie. Hij hoeft niet meer terug naar de gevangenis omdat hij al 44 dagen heeft vastgezeten. Wel moet hij nog een taakstraf van 120 uur uitvoeren, moet hij zich laten behandelen én moet hij het bewuste TikTok-filmpje offline halen.”

 

Lees ook: Video – Theo Hiddema (FvD) wil haatzaai artikel 137d schrappen

Lees ook: Bonusquote: ‘Wetten tegen haatzaaien doen altijd meer kwaad dan goed’

Lees ook: OM wil 2 weken cel voor haatzaaien tijdens Schilderswijk-demo in 2014

 

Gebruikte bronnen:

Rechtspraak.nl.

NHNieuws.