Politiek

Rode Kruis: ‘Onacceptabel dat we geen toegang krijgen tot grensgebied Polen – Belarus’

10-11-2021 16:00

Rode Kruis/Agencja Wyborzca. Bewerkt door TPO.

Humanitaire organisaties moeten de migranten bij de grens van Polen en Belarus kunnen helpen. De hulporganisaties krijgen nu nog geen onvoorwaardelijke toegang tot het gebied waar migranten zich nu ophouden. Dat is onacceptabel.

Hulpverleners van het Rode Kruis in Polen zien dat mensen dagen lang moeten overleven in de bossen zonder voedsel, water, medicijnen, warme kleding en beschermingsmiddelen tegen corona. Onder hen zijn families met kleine kinderen. Hulporganisaties moeten onvoorwaardelijk hun werk kunnen doen en deze mensen kunnen helpen.

Het moet niet uitmaken in wat voor gebied migranten zijn, ook in grensgebieden of in detentie moeten mensen humanitaire hulp kunnen krijgen. Het zou niet moeten uitmaken wat voor legale status iemand heeft. Volgens het internationaal recht heeft iedereen het recht om op een veilige manier asiel aan te vragen in een land. Het Rode Kruis roept alle staten op de migratieroute op om een humane oplossing te vinden voor deze situatie. Ook vraagt de hulporganisatie aan de landen om ervoor te zorgen dat de veiligheid en mensenrechten van de migranten worden gerespecteerd.

Ralph Severijns is onderzoeker en adviseur op gebied van migratie en vluchtelingen bij Het Nederlandse Rode Kruis.

 

Dit bericht werd overgenomen van ANP Expert Support.