Portemonnee

Waarde van uw huis steeg afgelopen kwartaal met 318 euro per dag

11-11-2021 13:04

Een 'eigen huis' voor starters, vanaf 985.500 k.k.

In het afgelopen kwartaal is de prijs van een Nederlandse woning gemiddeld met 28.500 euro gestegen. Dit komt neer op een stijging van 313 euro per dag. Nog niet eerder was deze prijsstijging zo groot.

Alhoewel sprake is van grote onderlinge verschillen is de gemiddelde woningprijs in iedere Nederlandse gemeente in het afgelopen jaar hiermee met tenminste het bruto modaal jaarinkomen gestegen. Door de enorme prijsstijging, doorbrak de gemiddelde woningprijs in Nederland voor de eerste keer de 400.000 euro-grens en staat nu op 417.000 euro.

De coronapandemie in Nederland lijkt geen negatief effect te hebben gehad op de woningprijzen. Woningprijzen zijn sinds het begin van de pandemie in maart 2020 inmiddels met gemiddeld 144 euro per dag gestegen.

De huizenprijzen zijn in alle provincies significant gestegen, maar de onderlinge verschillen zijn groot. De provincies Utrecht, Noord-Holland en Gelderland lieten tussen medio 2020 en medio 2021 de grootste prijsstijging zien. Woningen in de provincies Zuid-Holland en Flevoland lieten in het afgelopen kwartaal ook grotere prijsstijgingen zien

De onderlinge verschillen tussen gemeenten laten zien dat de grootste absolute prijsstijgingen zijn terug te vinden in gemeenten waar de woningprijzen op een hoger niveau liggen. Dit maakt dat de gemeenten Blaricum, Bloemendaal en Laren de gemeenten zijn met de grootste prijsstijgingen per dag. In het afgelopen kwartaal stegen de woningprijzen in deze gemeenten gemiddeld met meer dan 800 euro per dag.

Van de vier grote steden namen de prijzen in Utrecht het sterkst toe. Amsterdam zit relatief dicht bij de ontwikkeling van Utrecht. In de gemeenten Den Haag en Rotterdam lag de dagelijkse prijsontwikkeling iets lager.

De laagste prijsontwikkelingen per dag vinden we in de meer perifere gebieden. In de gemeenten Pekela in Groningen en Brunssum in Limburg stegen de prijzen met net iets meer dan 120 euro per dag. Ook gemeenten als Delfzijl, Veendam, Landgraaf, Heerlen en Kerkrade kenden een relatief beperkte prijsontwikkeling ten opzichte van de rest van Nederland.

Naast de hoogste gemiddelde prijsstijging per dag is in het afgelopen kwartaal sprake van een ander unicum. Door de substantiële prijsstijging in het afgelopen kwartaal bedraagt de gemiddelde huizenprijs in een Nederlandse gemeente voor het eerst meer dan € 1.000.000: de gemeente Bloemendaal, met recht een miljoenengemeente.


Prijsstijging per dag in het afgelopen kwartaal per gemeente: