Ondernemen & zzp

Dit kun je leren van generatie Z

12-11-2021 16:50

Generatie Z staat in de startblokken om de wereld een betere plek te maken. Alhoewel de meesten nu nog met de neus in de studieboeken zitten, zal het niet lang meer duren voordat zij ook op de werkvloer het verschil gaan maken. Wat jij kunt leren van Gen-Z? Lees hier de tips van timemanagement expert Björn Deusings!

  • Besluitvaardig

Generatie Z probeert geen kostbare tijd te verspillen, maar maakt bewuste keuzes gefocust op de lange termijn. Zij beseffen zich namelijk dat hun banen in een aldoor innoverende wereld over enkele jaren wellicht niet meer bestaan.

Les: Kijk kritisch naar wat voor jou wel én niet werkt op de lange termijn. Dit helpt je effectiever je tijd in te plannen.

  • Zelfstandig

Gen-Z is gewend overal informatie vandaan te kunnen halen. Zij geloven daardoor volledig in zogenaamde micro degrees en zelfstudie! Immers: als je iets nieuws wilt leren, dan zoek je dat gewoon op!

Les: Nieuwe kennis vergaren is een essentieel onderdeel van zelfontwikkeling. Stop dus nooit met leren!

  • Open

Generatie Z volgt sociale kwesties nauwgezet en is niet bang om zich uit te spreken. Ze hebben veel onrecht aanschouwd en hechten veel waarde aan sociale gelijkheid. Oftewel: ze hebben een buitengewoon open mindset ontwikkeld.

Les: Blijf je blik verbreden. Stap eens uit je comfortzone en verdiep je in onderwerpen die ver(der) van je af (lijken te) staan.

  • Kritisch

Gen-Z is scherp op de digital footprint die ze achter laten. Aangezien ze ware digital natives zijn, zijn ze zeer zich bewust van wat ze wel en niet delen en vindt het merendeel daarvan afgeschermd plaats.

Les: Door restricties te plaatsen op je social media zorg je ervoor dat informatie gescheiden blijft van de professionele sfeer.

  • Realistisch

Generatie Z doorziet voorgeschotelde leugens razendsnel. Weten wie de bron is en wat de daadwerkelijk boodschap achter een bericht is, zijn voor hen namelijk belangrijke criteria als het gaat om informatievoorziening.

Les: Door scherp te zijn op waar en van wie je je kennis vergaart, leer je juiste informatie te herkennen en ga je tevens efficiënter met je tijd om.