Politiek

63% Nederlanders ontevreden met demissionair kabinet

18-11-2021 20:00

Mark Rutte, Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra. (Screenshots EenVandaag Debat)

Ruim zes op de tien (63%) Nederlanders is ontevreden met het huidige demissionaire kabinet. Dat is het laagste percentage sinds februari 2019. Dit blijkt uit een opinieonderzoek van I&O Research. Ook neemt het wantrouwen in de overheid steeds meer toe. Zo’n 21% van de Nederlanders zegt helemaal geen vertrouwen meer te hebben in de overheid.

Vooral de groep ongevaccineerden heeft het vertrouwen in de overheid verloren. 56% van de ongevaccineerden geeft aan ‘helemaal geen vertrouwen’ te hebben, terwijl nog eens 33% ‘niet zo veel vertrouwen’ heeft. Dat is een totaal van 89% dat weinig of geen vertrouwen heeft in de overheid. Bij de gevaccineerden is dit percentage kleiner, maar nog altijd een totaal van 57%.

Met name PVV-kiezers (51%) en BBB-kiezers (42%) wantrouwen de overheid. VVD- en D66-kiezers hebben daarentegen vrijwel allemaal volledig vertrouwen in de overheid: de groep overheidswantrouwende kiezers is bij die partijen rond de 1%. Bij de PvdA-kiezers is de groep overheidswantrouwers met 7% iets groter.

Bij de CDA-kiezers explodeerde het wantrouwen in de overheid: inmiddels heeft 12% van de CDA-kiezers geen vertrouwen meer in de overheid, in de maanden maart en september was dit nog respectievelijk 2% en 1%.

U kunt hier het volledige rapport (pdf) van dit opinie-onderzoek downloaden.