Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan de parlementaire pers

05-12-2021 09:31

Geert Wilders, PVV
Geert Wilders, PVV. Schreenshot Youtube.

Beste mensen,

Als mevrouw Dijkgraaf zich ergens hogelijk over verbaast, zegt ze altijd: “Schiet mij maar lek!”

Datzelfde had ik gisteren over de kwestie rond de veroordeelde Hofstad-terroriste Soumaya Sahla.

Naar aanleiding van een tweetje van Geert Wilders over het nieuwe D66-Kamerlid Fonda Sahla vroeg ik in mijn ‘Briefje van Jan’ aan Rob Jetten, die nogal opgewonden reageerde op Wilders’ tweet, of Fonda Sahla soms familie van die Soumaya Sahla was.

Ik had dat al eens eerder proberen uit te zoeken na een tip en kreeg toen ook één bevestiging, maar in de journalistiek is één bron geen bron.

En op internet was er werkelijk níets te vinden over een familieband tussen het D66-Kamerlid en de Hofstad-terroriste, dus ik liet het gaan.

Gistermiddag kreeg ik een Whatsappje waarin mij andermaal bevestigd werd dat het D66-Kamerlid familie van de Hofstad-terroriste was.

Haar zus.

 

Al snap ik dat je familieleden niet verantwoordelijk kunt houden voor elkaars daden (al werd daar afgelopen week bij de dochter van een vrouwenrechtenactivist gretig een uitzondering op gemaakt), maar het lijkt me toch een nieuwsfeit dat het vermelden waard is.

Dat vond Geert Wilders ook, want die moest van mij horen dat het D66-Kamerlid dat met grotendeels bedekt gezicht door de Nationale Vergaderzaal  wandelt een zus is van de vrouw die deel uitmaakte van een terroristische organisatie die hém wilde afslachten.

Daarnáást blijkt die veroordeelde terroriste Soumaya Sahla actief te zijn binnen de werkgroep Justitie en Veiligheid van de VVD. Daarin heeft ze als specialisatie ‘Nationale veiligheid’.

De VVD heeft op de website een uitgebreide beschrijving van de vrouw staan, waarin ze zo ongeveer de hemel wordt ingeprezen als ‘deradicaliseringsexpert’, maar waarin wordt verzwegen dat ze in 2016 definitief is veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie en verboden wapenbezit.

Lijkt mij óók nieuwswaardig.

Ik kon één verwijzing terugvinden op internet.

In december 2017 was ze met haar ‘mentor’ Frits Bolkestein bij een Chanoeka-viering in Utrecht. Die introduceerde haar als volgt:

“Soumaya heeft in een vorige fase van haar leven veel kennis opgedaan over geradicaliseerde moslims.”

Hij zei het echt!

Ze wás een geradicaliseerde moslim!

Ze wás definitief veroordeeld voor verboden wapenbezit!

Ze was veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie!

Natuurlijk kun je dat downplayen tot “veel kennis opgedaan”.

 

Enfin, denkend aan de woede van Wilders over het feit dat hij onwetend was over het gegeven dat hij in de Nationale Vergaderzaal zo ongeveer naast de zus zit van een veroordeelde terroriste die hem had willen vermoorden én de witwaspraktijken van Bolkestein en de VVD, veronderstelde ik: dit zal de parlementaire pers wel nieuwswaardig vinden.

En toen stuurde parlementair verslaggever Elif Isitman een tweet die mij een  mevrouw Dijkgraaf-momentje bezorgde.

Deze:

Drie dingen hierover.

Ten eerste: als die zusterlijke band tussen het D66-Kamerlid “in heel Den Haag en ver daarbuiten” (ze bedoelt: bij de parlementaire pers) allang bekend is, waarom is er dan nooit, maar dan ook nóóit, iets over in de media verschenen?

Als de broer van een PVV- of FvD-Kamerlid óóit veroordeeld zou zijn als lid van een extreemrechtse organisatie en verboden wapenbezit en bijvoorbeeld (ik noem maar een dwarsstraat) Sigrid Kaag had willen afknallen, zouden jullie dan zwijgen?

Nee, het zou dagenlang de voorpagina’s en de talkshows beheersen.

En terecht.

 

Ten tweede: dat Wilders “er vandaag pas achter komt” is inderdaad héél bijzonder.

Maar waarom moet je dat hém verwijten?

Je zou namelijk verwachten dat de man wiens leven al meer dan zeventien jaar in gevaar is vanwége mensen als Soumaya Sahla door de diensten op de hoogte wordt gehouden van álle relevante feiten omtrent zijn veiligheid? En, nu het ‘slechts’ om ‘de zus van’ gaat, zijn veiligheidsgevoel.

Ten derde: jullie Telegraaf-collega verspreidt nepnieuws ten gunste van Soumaya Sahla.

Ze schrijft dat in “de zaak Soumaya S.” sprake was van “gerechtelijke dwaling”.

Dat suggereert dat ze níet is veroordeeld.

Vrijgesproken is.

Onschuldig zou zijn.

 

De waarheid is: na haar eerste veroordeling is de zaak door de Hoge Raad terugverwezen naar het Gerechtshof en dat heeft haar (in 2014) alsnog veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Het Hof verweet haar bij die tweede behandeling bovendien dat ze géén verantwoordelijkheid nam voor haar daden.

En jullie, de parlementaire pers, vinden het allemaal volstrekt niet nieuwswaardig als de zus van zo iemand wordt geïnstalleerd tot Kamerlid van de partij die Wilders-haat tot business model heeft verheven.

Ik zeg het mevrouw Dijkgraaf na: “Schiet mij maar lek.”

Al kun je, heb ik als hoofdredacteur van Metro geleerd, in het geval van moslimterroristen misschien beter andere woorden kiezen om van je verbijstering blijk te geven…

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! En let niet op de afzender, anders zetten jullie het meteen op Marktplaats.

UPDATE En wat zei de een andere zus, Karima Sahla, over deradicaliseren? “Wie dat woord bedacht heeft, gelooft in sprookjes.” (via @jweensen)