Opinie

Sylvana Simons in NRC: ‘Tirade Ockje Tellegen was klassiek ‘white rage’

10-12-2021 17:28

Sylvana Simons
Sylvana Simons, BIJ1. Screenshot Youtube.

“Ik voel me onveilig in deze omgeving, waar racisme, islamofobie en seksisme welig tieren. Dion Graus van de PVV [beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik] loopt hier ook gewoon rond tussen de mensen die slachtoffer van hem zeggen te zijn, en doet zijn werk.

Ik zie hoe extreem-rechts in dit gebouw wordt gefaciliteerd en gedoogd. We waren in maart nog maar net in de Tweede Kamer gekozen of er kwam een FVD’er hoestend bij ons binnenlopen.”

Minister Grapperhaus ontkende dat Nederland een narcostaat was. Want als dat zo was, was niet hij maar vast en zeker ‘iemand met een exotische achtergrond’ minister geweest. Exotische achtergrond! Ik noem dit geweld, al vinden mensen dat overdreven. En het is niet alleen geweld, het is ook het feit dat anderen het niet zien. Daarom zaniken wij over cursussen micro-agressie. We worden niet getraind om hiermee om te gaan.

Hoe Ockje Tellegen zich tegen u gedroeg, noemt u dat ongevoeligheid of geweld?

Het was geweld. Ik zei dat ik me in het nauw gedreven voelde en kreeg geen bescherming. En haar tirade was klassiek white rage.

En ze riep: ‘Zo doen we het al járen hier.’ Daar is ook een term voor: othering. Je wordt tot De Ander gemaakt.”

Nadat Kamervoorzitter Ockje Tellegen (VVD) hysterisch los ging op Sylvana Simons (BIJ1), ging de video daarvan viraal. Vervolgens besloot Simons een officiële klacht tegen Tellegen in te dienen en nu mag ze alles uitleggen in NRC. Waarvan akte.

 

Lees ook: Sylvana Simons wordt bestraffend toegesproken door voorzitter in debat over ‘wit’, ‘blank’ en ‘van kleur’

Gebruikte bronnen:

NRC.
Nieuwnieuws.