Nieuws

Politie en ME op Mediapark Hilversum: ‘Dreiging demonstratie van andere orde’

12-12-2021 13:13

Update: politie bevestigt dat dreiging afkomstig is van ‘Defend’-groepen. ‘Diverse scenario’s zijn mogelijk’, aldus politie tegen NOS.

Update: ook het Catshuis wordt zondag extra beveiligd. In het Catshuis is het kabinet bijeengekomen om te vergaderen over coronamaatregelen.

De politie is zondag samen met de ME en extra beveiliging aanwezig op het Hilversume Mediapark omdat een mogelijke demonstratie ‘van een andere orde’ op komst is. Dit blijkt uit een interne mail van de NOS die door NH Nieuws is ingezien. Het Mediapark is uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied.

Een verslaggever van NH Nieuws ter plaatse meldt dat ‘auto’s worden gecontroleerd’ en dat ‘de ingang is afgesloten met groene containers’.

In de mail schrijft de NOS: “De afgelopen tijd is het park vaker het toneel van demonstraties geweest. Maar de actie vandaag lijkt van een andere orde dan die van de afgelopen weken, maar veel is nog onduidelijk.”

Volgens de politie gaat het om mensen van de zogenaamde ‘Defend’-groepen. Zij zouden hebben opgeroepen tot ‘extreem geweld tegen de politie’ en bewapend zijn met ‘ploertendoders’, ‘messen’ en ‘verzwaarde handschoenen’.

Op social media gaat de laatste dagen een video rond waarin ‘Defend’-groepen uit verschillende steden gewelddadige acties aankondigen op 12 december. De in de video aangekondige acties lijken gericht te zijn tegen het coronabeleid. Zo komt de tekst: “Voor de vrijheid van onze kinderen, accepteren wij geen leugens meer en dulden geen corruptie meer” en “het moet stoppen nu!” in beeld terwijl op de achtergrond lieden met doodshoofdmaskers vuurwerk afsteken.

De video eindigt met het in beeld brengen van logo’s van ‘Defend’-groepen van de steden: Den Helder, Alkmaar, Den Haag, Rotterdam, IJmuiden, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven en de regio’s Friesland en Limburg.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Het is niet bekend wie er achter deze ‘Defend’-groepen zitten.

Eerder deed de politie onderzoek naar ‘Defend IJmuiden’ vanwege hun rol bij rellen tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid op het Amsterdamse Museumplein. Volgens de politie leken de Defend-leden ‘er vooral te zijn om te rellen.’

Volgens bronnen van NH Nieuws stond de demonstratie gepland voor 12:00 uur.