Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Max Verstappen

13-12-2021 09:31

Max Verstappen
Max Verstappen. Abdul Razak Latif/Shutterstock.com


Beste Max,

Dankjewel!

Het was de afgelopen jaren een genot om te zien dat er nog Nederlanders zijn die zo extreem getalenteerd én toegewijd zijn dat ze een doel bereiken dat iedereen altijd voor onmogelijk had gehouden.

Een Nederlander wereldkampioen in de Formule 1!

Tot jij op 15 maart 2015 als 16-jarige bij Toro Rosso debuteerde in de belangrijkste klasse van de autosport was dat een utopie.

Ruim zes jaar later is het gelukt.

Je hebt geschiedenis geschreven.

 

En dat wordt niet anders als die naargeestige Oostenrijker van Mercedes, Toto Wolff, zijn protest bij het CAS doorzet om Lewis Hamilton aan zijn achtste titel te helpen.

Toto Wolff was gisteren helaas niet de enige sneuneus.

Nu de stewards je een keer (nou ja, op het belangrijkste moment van het seizoen) gunstig gezind waren en niet BLM-activist én zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, maar een blanke uitdager de wereldtitel won, waren er tóch weer van die treurwilgen die het woord ‘racisme’ in de mond namen.

Zoals de beroemde Zuid-Afrikaanse acteur Vuyolwethu Ngcukana:

Maar je hoeft om treurwilgen te vinden niet helemaal naar Zuid-Afrika.

Je kunt ook gewoon naar (extreem)links kijken.

Dan vind je altijd wel een nazi-vergelijker als de Nijmeegse GroenLinks-prominent Huub Bellemakers, die een geluid uit de jaren ’80 wil uitbraken over een sport die miljoenen Nederlanders al jaren veel plezier bezorgt.

Gelukkig wil de partijgenoot van Moslimbroederschap-sympathisant Kauthar Bouchallikht zijn verzoek om uitgerekend de sport te cancellen die als proeftuin van motoren- en autofabrikanten waanzinnig veel bijdraagt aan verkeersveiligheid en brandstofbeperking wel even toelichten.

Dus boert hij vanuit de stad van anti-Wildersactivist Hubert Bruls de bíjna correcte volzin: “F1 is een kutsport, dat leeft van vervuiling, geluidsoverlast, hyperkapitalisme en mensenrechtenschendende landen.”

Waarom Bellemakers dat doet?

Omdat er altijd wel een geestelijk gehandicapte te vinden is die dan om zijn adres gaat vragen en hij zijn armzalige leven dan van wat glans kan voorzien door te jankieboe’en dat hij wordt “bedreigd”.

Aandacht, Max.

 

Als je geen talent hebt, kun je met “Ik word bedreigd!” toch een paar minuten shine pakken.

Of webcare.

Of donaties (maar genoeg over Chris Klomp).

We keken naar Zuid-Afrika, we keken naar (extreem)links, laten we ook nog even naar beneden kijken.

Sander Schimmelpenninck!

Het verticaal uitgedaagde graafje is zo mogelijk nóg verslaafder aan boze mensen, want dan kan hij zijn favoriete woord “domrechts” weer twitteren of aan de Volkskrant slijten.

Schimmelpenninck reageerde als volgt op de felicitatie aan jou die een assistent van Mark Rutte op Twitter had gezet:

Jij kent Schimmelpenninck niet, Max.

Je wordt immers geen wereldkampioen in de Formule 1 door je te verdiepen in Sander Schimmelpenninck, het resultaat van een (technisch gezien) geslaagd potje rampetampen tussen Albert Hieronymus graaf Schimmelpenninck en Marie Liesbeth Henriëtte Scheiffers.

Maar Sander Schimmelpenninck is dus een geprivilegieerd graafje dat afwisselend in Amsterdam, Kroatië en Zweden woont.

En het joch is een beetje jaloers op jouw privéjet, want op Schiphol ergert hij zich nogal aan de behandeling die hij krijgt. Dan spreekt hij cynisch over “topservice” als hij “volkse aerosooltjes moet happen” in de bus richting Cityhopper en noemt hij het “belachelijk” als hij “een uur moet wachten voor checkin”.

Het grappigste van zo’n notoir ruziezoekertje als Schimmelpenninck is nog wel dat hij stuitend hypocriet is.

Hij noemt jou “wereldkampioen fossiele brandstoffen verbruiken”.

 

Weet hij veel dat in de Formule 1 al sinds 2014 wordt gereden met hybride motoren, een 1,6 liter zescilinder verbrandingsmotor met turbo én een slimme elektromotor, die gezamenlijk 900 pk leveren bij de maximale 15.000 toeren per minuut.

Kortom: dat jullie hét laboratorium zijn voor motoren- en autofabrikanten.

Dat jullie niet lullen, maar doen.

En wat doet wereldreiziger Schimmelpenninck zélf?

Die is op 15 oktober gesignaleerd in het Louwman Museum in Den Haag, waar hij (of een dubbelganger van hem) als dagvoorzitter een bijeenkomst van fossiele brandstoffenboer Shell met haar tankstationhouders aan elkaar babbelde en wat vriendelijke vragen stelde aan enkele Shell-stropdassen op het podium.

Is daar iets mis mee?

Wat mij betreft niet.

 

Hij kan beter schnabbelen bij een olieboer dan prinsesjes lastig vallen.

Maar volgens het onafhankelijke bedrijf Eco-Business is Shell één van de elf merken die aan ‘greenwashing’ doen.

Ofwel: één van de bedrijven die claimen héél erg bezorgd te zijn over de mens en de planeet, maar bij wie het meer een glad PR-praatje dan werkelijkheid is.

Een beetje zoals het graafje zelf, eigenlijk.

Enfin, fuck de racismeroepers en de aandachtjunks.

Bedankt voor vele uren práchtige topsport!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor de verjaardag van Toto Wolff.

UPDATE Zelfs NRC Handelsblad laat dat jaren ’80-gejank over de Formule 1 achter zich. “Max Verstappen schrijft geschiedenis in een wereldsport.”